Asanácia havarijných stromov - nútená ochrana prírody

Asanácia havarijných stromov - nútená ochrana prírody

Ako asanácia havarijných stromov pomáha životnému prostrediu? Každý strom si vyžaduje našu pozornosť bez ohľadu na to či sa nachádza na súkromnom alebo firemnom pozemku. Ako sa však starať o staré stromy, prípadne také, ktoré sú určené na výrub? Je lepšie to nechať na odbornú firmu alebo sa pustiť do toho na vlastnú päsť? A prečo sa bez stromolezeckej techniky nezaobídeme? Tieto otázky si zodpovieme v nasledujúcom článku.

Prečo je asanácia havarijných stromov potrebná?

Ako by to asi vyzeralo, keby sa sme sa o stromy nestarali? Nechali by sme ich slobodne rásť bez úpravy až, kým by úplne nevyschli. Každý strom je však iný a, kým niektoré potrebujú pravidelnú starostlivosť iné môžu rásť tisícky rokov bez akéhokoľvek ľudského zásahu. Zanedbanie starostlivosti o stromy spôsobuje pri niektorých stromoch doslova havarijný stav. Takémuto stavu je lepšie predchádzať. K tomu sa používa asanácia havarijných stromov, aby sa zabezpečilo oživenie či správne ošetrenie stromov. Samozrejme pustiť sa do tejto činnosti bez predchádzajúcich skúsenosti sa príliš neoplatí. Je úplne jedno či sa asanácia havarijných stromov realizuje v meste, na súkromnom pozemku v záhrade alebo na pozemku patriacom nejakej firme. Asanácia je komplikovaná činnosť s mnohými postupmi, ktorú by mali realizovať certifikovaní odborníci.

Výhody stromolezeckej techniky

Pri asanácii havarijných stromov sa pracuje v rôznych častokrát aj extrémnych podmienkach, kde je problém sa dostať s ťažkou technikou. S určitosťou však môžeme povedať, že kam nemôže ťažká technika, tam môže stromolezecká technika, s ktorou sa dá realizovať kompletná asanácia havarijných stromov. V prípade, že sa jedná o strom, ktorý je vážne poškodený a priamo ohrozuje svoje okolie, asanácia je realizovaná priamo v korune.

Celý postup asanácie havarijných stromov stromolezeckou technikou je realizovaný priamo v korune pomocou lanových techník po častiach. Začína sa od najvyšších štruktúr stromu postupným oddeľovaním vetiev vyšších rádov od vetiev rádov nižších až po kostrové vetvy. Na záver sa realizuje postupné oddelenie kmeňa od jeho koreňového systému. Asanácia je teda presný postup, ktorý sa úspešne realizuje pomocou stromolezeckej techniky za asistencie odborníkov.

Na asanáciu havarijných stromov je vhodné osloviť odborníkov z Lumberjack, ktorí disponujú kvalitnou stromolezeckou technikou a na výrub stromov či asanáciu majú potrebné certifikácie. Tie ich oprávňujú k úkonom, ktoré šetria a ozdravujú životné prostredie.

Školská 300 93036 Horná Potôň
tel.: +421907706573

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888