Geodetické práce – čo zahŕňajú a ako si vybrať dobrú firmu

Geodetické práce – čo zahŕňajú a ako si vybrať dobrú firmu

Prvotriedne prevedené geodetické práce sú prvým krokom na ceste k vysnívanej nehnuteľnosti. Či už plánujete stavať nový rodinný dom alebo túžite po nových firemných priestoroch, sú to práve geodetické práce, ktoré zahŕňajú komplexný servis týkajúci sa pozemku. Preto určite nepodceňujte ich výber, ktorý musí byť dôsledný a detailný. A zapamätajte si, že výhodný cenník nie je hneď zárukou špičkovej práce.

Najčastejšie geodetické práce

Geodetické práce realizuje skúsený autorizovaný geodet, ktorý má štandardne na starosti vytýčenie pozemku, t. j. overenie jeho hraníc a ich porovnanie s geometrickým plánom. Geodetické práce zahŕňajú aj zameranie stavieb. Ide o súhrn meraní vykonávaných modernými a špeciálnymi prístrojmi s neuveriteľnou presnosťou. Niektoré spoločnosti zamerané na geodetické práce ponúkajú aj porealizačné zameranie stavieb. Neodmysliteľným prvkom, ktorý geodetické práce obsahujú, je vyhotovenie geometrického plánu. Ide o grafické znázornenie nehnuteľnosti a vyjadruje jej stav pred a po zmene, a to s uvedením doterajších a nových parcelných čísel, druhov pozemkov a iných údajov. Nezabúdajte, že geometrický plán slúži aj na zmenu údajov v katastri nehnuteľnosti a na zakreslenie zmenených parciel do katastrálnej mapy. Komplexné geodetické práce predpokladajú autorizačné overenie hotového geometrického plánu a jeho odovzdanie na kontrolu Správe katastra. Medzi ďalšie geodetické práce patrí aj výpočet kubatúr s 3D dokumentáciou, laserové 3D skenovanie, vytýčenie výšky a iné.

Geodetické práce a ich výber

Aktuálna ponuka je obsiahla a zvyšuje sa počet firiem ponúkajúcich geodetické práce. Ako si z nich vybrať? Všímajte si najmä tieto parametre a kritéria. Rozhodne zverte geodetické práce do rúk autorizovanému geodetovi. Vyhľadajte si o ňom bližšie informácie, vypytujte sa na jeho skúsenosti, dosiahnuté vzdelanie, získané certifikáty i osvedčenia, realizované geodetické práce a pod. Prax je viac než vítaná. Pri výbere dbajte aj na portfólio, t. j. súhrn činnosti danej firmy realizujúcej geodetické práce. Z finančného hľadiska sa zväčša vyplatí, ak geodetické práce realizuje jedna spoločnosť, ktorá ich komplexne zastrešuje. V neposlednom rade si dobre poprezerajte cenník firmy. Samozrejme, cena nemá byť jediným rozhodujúcim kritériom. Je dobré, ak si necháte vypracovať cenovú ponuku na mieru za predpokladané geodetické práce. Pri výbere sú zaiste prospešné i recenzie.

Kvalitné geodetické práce patria do ponuky spoločnosti ENgeo, s. r. o., ktorá si zakladá na odbornej spôsobilosti, profesionálnosti, prvotriednych službách a použití moderných technológií. Viac o nás nájdete na našom webe.

Moskovská 40 97404 Banská Bystrica
tel.: +421905932423

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888