Stavba domu a geodetické služby pri jeho realizácii

Stavba domu a geodetické služby pri jeho realizácii

V tomto článku si rozoberieme, aké geodetické služby by ste mohli potrebovať od pri stavbe rodinného domu. Geodet sa v podstate zaoberá prácou v katastri nehnuteľností a inžinierskou geodéziou, ktorá rieši inžinierske siete. Prečo je práca geodeta zložitá? Aké konkrétne služby budete musieť zabezpečiť od začatia stavby, keď potrebujete dodržať zákon.

Práce v katastri nehnuteľností

Zameranie a vytýčenie hraníc pozemku na Slovensku nie je možné vykonať bez prítomnosti geodeta, ktorý sa špecializuje na kataster nehnuteľností. V prípade že je Váš pozemok na katastri vedený v číselnej forme, tzn. že eviduje lomové body Vášho pozemku v geodetických súradniciach, ide vo väčšine prípadov o jednoduché vytýčenie pozemku. Všetky novovytvorené parcely už tieto súradnice musia mať.

Zameranie pre účel osadenia stavby na pozemok

Takéto zameranie existujúceho stavu sa odporúča, ak pozemok nie je rovinatý. Často sa k výškopisu zamerajú aj pozdĺžne profily pozemku, aby projektant vedel umiestniť výškovo stavbu. Polohopisné zameranie sa robí, ak treba zamerať polohu existujúcich sietí, alebo je na pozemku iný objekt ako napríklad strom, chatka a podobne, ktorého polohu treba určiť pre projektanta. Zvyčajne sa teda urobí polohopisný a výškopisný plán, v prípade potreby aj s pozdĺžnymi profilmi.

Podklad pre vyňatie z poľnohospodárskej pôdy

V prípade že sa Váš pozemok nachádza mimo zastaveného územia obce, treba urobiť vyňatie pozemku z poľnohospodárskej pôdy. V prípade, že nechcete vyňať celý pozemok, ale iba časť, ktorá bude zastavaná, treba urobiť geometrický plán na vyňatie, ktorý slúži ako podklad na toto vyňatie.

Vytýčenie stavby

Geodet Vám na základe koordinačnej situácie, resp. situácie osadenia stavby, vytýči dom v teréne. Jeho polohu Vám vyznačí drevenými kolíkmi, alebo roxormi. Pri polohovom vytýčení stavby sa väčšinou robí aj výškové vytýčenie, teda vytýčenie +- 0,00 stavby. V prípade, že si chcete zobrať úver na rozostavanú stavbu, treba vyhotoviť geometrický plán na zameranie rozostavanej stavby. Tento slúži aj ako podklad pre znalecký posudok pre úver. Tento geometrický plán si musíte dať na katastri zapísať, aby ste mali túto rozostavanú stavbu evidovanú na liste vlastníctva. Pokiaľ už nebudú zmenené hranice tohto domu, geometrický plán predložíte aj pri kolaudácií domu a nemusíte už dať vyhotoviť nový geometrický plán na zameranie stavby ku kolaudácií. Ak ste danú stavbu ešte nezapísali na katastri a nedali si vyhotoviť ani geometrický plán na zameranie rozostavanej stavby, musíte dať geodetovi vyhotoviť geometrický plán na zameranie stavby. Teno plán si musíte dať zapísať na katastri, aby ste danú stavbu mali evidovanú na vašom liste vlastníctva.

Zameranie adresného bodu

Vyhotovuje sa väčšinou pri zameraní stavby ku geometrickému plánu. Ide o zameranie vchodov do domu. Toto zameranie budete potrebovať pre pridelenie súpisného čísla na stavebnom úrade. Geodet sa v rámci svojich činností zaoberá prácou v katastri. Hlavnou úlohou sú geometrické plány na zameranie stavby, oddelenie pozemku, majetkoprávne vysporiadanie pozemkov, zriadenie, vecného bremena, vytýčenie hraníc pozemkov, poradenstvo a informácie z katastra nehnuteľností.

Okrem týchto základných prác vykonáva aj práce inžinierskej geodézie: predprojektové geodetické zameranie, účelové mapy, porealizačné geodetické zamerania: inžinierskych sietí – plynovody, vodovody, kanalizácie, vysoko a nízko napäťové rozvody, líniových stavieb, priestorových stavieb, budovanie špeciálnych vytyčovacích sietí, vytýčenie stavebných objektov, zameriavanie žeriavových dráh. Práce pre pozemkové úrady: projekty pozemkových úprav, vytyčovanie náhradných a pôvodných pozemkov, vysporiadanie záhradkových osád – spracovanie výkupového elaborátu. V prípade, že ste sa rozhodli pre stavbu domu, neváhajte nás kontaktovať.

Vajanského 14 92101 Piešťany
tel.: +421337723009

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888