Kominári sa postarajú o správne vyčistenie komínov

Kominári sa postarajú o správne vyčistenie komínov

Kominárstvo i samotní kominári boli odjakživa spájaný so šťastím. A naozaj tomu tak aj je. Keď vám kominár správne vyčistí komín nemusíte sa obávať nechceného požiaru. Ako sa hovorí, ak sa raz komín chytí horieť, uhasiť ho je veľmi ťažké a v niektorých prípadoch až nemožné. Známe sú mnohé tragické prípady, kedy vznikol požiar práve v komíne kvôli jeho nedostatočnému vyčisteniu. Kominára by ste mali pozvať k do vášho domu minimálne raz ročne.

Prečo by mali komíny čistiť len kominári?

Kominári boli kedysi považovaný za nosičov šťastia do domov či príbytkov. Staršie generácie na toto remeslo nedali dopustiť a kominárov očakávali už v predstihu. Kedysi si kominári delili rajóny a každému patril jeden či dva konkrétne, dôkladne tak poznali každý komín, keďže boli prítomný pri jeho výstavbe a pravidelne ho kontrolovali. Nakoľko sa kedysi kúrilo len drevom, ľudia brali revíziu komínov za samozrejmosť, bohužiaľ, dnes už tomu tak nie je.

Kominári majú v súčasnosti naozaj náročnú funkciu. Privolávaní sú k rôznym komínom, ktoré dôkladne nepoznajú. To by ešte nebol až tak vážny problém, nakoľko každý skúsený kominár komín dokáže vyčistiť aj pokiaľ nebol pri jeho výstavbe alebo ho čistí po prvý krát. Hlavným problémom kominárov je v posledných rokoch najmä nezodpovednosť majiteľov komínov, keďže nie všetci považujú odborné čistenie kominárom za potrebné. Avšak, opak je pravdou. Pravidelné čisteniu komínov profesionálnym kominárom by ste nemali podceňovať a jeho služby využiť čo najskôr.

Kominári sa postarajú o bezproblémové fungovanie komínov

Šetriť na čistení komínov sa neoplatí. Kým kominárovi za jeho služby zaplatíte pomerne nízku sumu, také poškodenie komína či jeho vyhorenie by vás mohlo stáť naozaj veľa. Prípadov kedy požiar v komíne spôsobil vyhorenie celého domu je naozaj veľa, najčastejšie je ich príčinou nedostatočné či svojpomocné neprofesionálne čistenie.

Viacerí kominári hodnotia situáciu ako alarmujúcu. Podľa ich slov, príčinou požiarov môže byť aj nesprávne kúrenie a rozkurovanie. Ľudia do kozubov či krbov vhadzujú aj predmety a materiály, ktoré doň naozaj nepatria, ako napríklad fľaše od džúsov, nádoby naplnené polohorľavým materiálom či rôzne odpadky, ktoré síce vyzerajú horľavo, avšak väčšinou nezhoria a len sa usadia v komíne, čo môže byť naozaj nebezpečné. Chyby sa robia aj pri samotnom rozkurovaní, kedy ľudia založia oheň z papieru a triesok a následne naň ukladajú polená dreva, čím len zadymia celú miestnosť. Postup by mal byť presne opačný, aby komín mohol chytiť správny ťah.

KOMINÁRSTVO DEMČÁK vám ponúka komplexné kominárske práce v Trebišove. Sme kominárstvo, na ktoré sa môžete plne spoľahnúť. Pokiaľ potrebujete vyriešiť akýkoľvek problém s vašim komínom, môžete sa na nás kedykoľvek obrátiť. Váš komín skontrolujeme tak, aby ste si boli istí, že funguje na plné obrátky. Sme tu pre vás.

Sládkovičova 1301 /5 07501 Trebišov
tel.: +421566722363

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888