Čalúnnictvo – tisícročné remeslo zachraňuje nábytok aj dnes

Čalúnnictvo – tisícročné remeslo zachraňuje nábytok aj dnes

Čalúnnictvo ako remeslo začali naši predkovia uznávať pred niekoľkými tisícročiami. Už starovekí Egypťania vedeli, že aj zo staršieho kusu nábytku možno opätovne vytvoriť pohodlný bytový doplnok. Odvtedy sa čalúnnictvo a jeho techniky modifikovali a modernizovali, avšak princíp je dodnes rovnaký – zachovať nábytok a zároveň mu vdýchnuť nový život a komfortnosť.

Výber poťahového materiálu

Čalúnnictvo v porovnaní v minulosťou má aktuálne ešte jednu obrovskú výhodu – podstatne rozmanitejšiu a bohatšiu ponuku bytového textilu. Pri návšteve čalúnnictva si zákazník vyberá z mnohých typov a druhov materiálov ako látka, koža, ekokoža, koženka, nepremokavé materiály i molitany, a to rôznych vzorov, farieb, štýlov i štruktúr. Pri ich výbere si všímajte najmä tieto faktory: odolnosť voči poškodeniu a odieraniu, cigaretové testy a nešpinavá úprava (materiál je chemicky upravený, aby zabránil preniknutiu tekutín do nábytku). K ďalším dôležitým parametrom patrí možnosť čistenia a stálofarebnosť, teda schopnosť udržania pôvodnej farby niekoľko rokov. Kvalitné čalúnnictvo je zásobené poťahovým materiálom, ktorý je pevný, trvanlivý a jeho zloženie i spôsob tkania zabezpečia vysokú oteruvzdornosť a pružnosť.

Kedy vyhľadať čalúnnictvo?

O čalúnení sa zvykne uvažovať pri zmene interiéru alebo poškodení čalúnenia, ktoré je najčastejšie v oblasti sedacej časti a opierok rúk a hlavy. Ako si vybrať čalúnnictvo? Ideálne je hľadať čalúnnika v okolí – užitočné sú osobné referencie známych aj internetové recenzie. Nasleduje zisťovanie informácií o cene a odvoze nábytku. Výber poťahového materiálu a jeho množstvo konzultujte s čalúnnikom.

Udržiavanie čalúneného nábytku

Pri výbere poťahového materiálu sa zaujímajte ešte o jednu vec, a síce o jeho správnu údržbu. Obrovskou výhodou je, že viacero súčasných textílií nevyžaduje žiadnu či špeciálnu údržbu. Ich povrch je chemicky ošetrený látkami, ktoré odpudzujú špinu a tekutiny. Každopádne, koženku vyčistíte pomocou čistej vody a jemne vlhkej handry. Plyš či gobelín zbavíte prachu obyčajným vysávaním, v prípade fľaku od rozliatej tekutiny použite handričku namočenú v teplej mydlovej vode.

Nevyhadzujte peniaze za nový nábytok len preto, že ten váš je už starý. Ak má pevnú konštrukciu a znehodnotený alebo poškodený je len jeho poťah, vyhľadajte spoľahlivé čalúnnictvo – napríklad Čalúnnictvo Bigari, ktoré poskytuje komplexné služby spojené s opravou, prečalúnením aj výrobou čalúneného nábytku, a to i na mieru. Viac informácií a kontaktné údaje nájdete na webovej stránke.

Lachova 1609 /32 85103 Bratislava V
tel.: +421905204122

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888