Prečo nepodceniť čistenie komínov?

Prečo nepodceniť čistenie komínov?

Pravidelne čistenie komínov je dôležité pre bezpečnosť domu a jeho dobré vykurovanie. Podľa štatistík Ministerstva vnútra SR bolo za minulý rok evidovaných až 9304 požiarov, z toho 6 % zapríčinila porucha, nevyhovujúci stav vykurovacích telies, dymovodov a komínov. A pritom stačila obyčajná návšteva kominára, ktorý by komín skontroloval, vyčistil a urobil jeho revíziu.

Čistenie komínov kominárom môže byť šťastím v nešťastí

Komín sa musí udržiavať v dobrom technickom stave a je nevyhnutné zabezpečiť jeho pravidelnú kontrolu a čistenie. To síce môžete realizovať aj sami, avšak trúfate si bez odborných predpokladov dať do stávky zdravie i majetok? Aj keď viete, že v prípade požiaru spôsobeného poruchou komína by ste v poisťovni pravdepodobne obišli naprázdno? Tej často nestačí vyhlásenie, že ste si komín vyčistili svojpomocne a bude žiadať potvrdenie od kominára. Ak ho nemáte, škodu vám takmer určite nepreplatí. Preto všeobecné odporúčanie znie: Zavolať kominára, ktorý sa o čistenie komínov a ich revíziu postará. V prípade potreby zabezpečí aj frézovanie komínov.

Je komín bezpečný?

Medzi najčastejšie príčiny vzniku požiarov spôsobených komínom patrí vyhorenie sadzí, ktoré je často sprevádzané unikaním spalín do interiéru, nižším výkonom vykurovacieho telesa a jeho slabým horením. V prípade spozorovania akéhokoľvek vymenovaného príznaku okamžite zahájte kontrolu komína. Ak ste nezistili príčinu svojpomocne, zavolajte kominára, ktorý posúdi stav komína, odstráni nedostatky a vydá potvrdenie. Samozrejmosťou každej domácnosti má byť bezpečný komín. Ten dosiahneme jeho správnou výstavbu a inštaláciou, bezchybným pripojením k vykurovacím telesám a náležitou údržbou.

Ako správne kúriť?

Aby sa romantika pri krbe nezmenila na horor, základom je správne kúrenie. Drevo spaľujte suché, ideálne dvojročné, skladované na dobre vetranom a zakrytom mieste. Dodržiavajte optimálnu kapacitu vykurovacieho telesa, uvedenú v preberacom protokole výrobcu. Inak nielenže riskujete požiar, ale zároveň dochádza k zníženiu životnosti krbu, kotla aj komína a viac tepla zbytočne odchádza vonku. Vložené drevo nezapaľujte zdola, ale zhora. Tým vzniká menej dymu a emisií. Pozor na tlejúce drevo, do vzduchu uvoľňuje jedovaté splodiny! Kľúčom k efektívnemu kúreniu je aj správna regulácia prívodu vzduchu a odvodu spalín.

Zverte svoj komín do rúk odborníkom v T.REX Kominárstvo, ktoré sa už viac ako 20 rokov zaoberá kominárskymi službami, frézovaním komínov, výrobou komínových systémov a vložiek.

Kupeckého 365 /2 04001 Košice
tel.: +421901704774

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888