Otočné ložiská a pohony pre bezchybné fungovanie zariadení a mechanizmov

Otočné ložiská a pohony pre bezchybné fungovanie zariadení a mechanizmov

Na čo slúžia otočné ložiská a pohony? Predstavujú dôležité strojné súčasti, úlohou ktorých je zachytenie veľkých axiálnych zaťažení. Taktiež sa podieľajú na natáčaní a rotačnom pohybe rozmernejších a ťažších komponentov. Otočné ložiská sú štandardne vybavené montážnymi otvormi, vnútornými alebo vonkajšími ozubenými kolesami, otvormi pre mazivá a príp. aj tesniacim zariadením. 

Nepodceňujte starostlivosť o otočné ložiská a pohony

Otočné ložiská a pohony sú zvyčajne vyrobené z trvácich a stabilných kovov s dlhou životnosťou, ktoré sú mimoriadne odolné a svoje vlastnosti nestrácajú ani pri používaní v náročnejšom prostredí. Najčastejšie sú otočné ložiská a pohony tvorené z ocele, hliníka či dokonca titánu. Je zrejmé, že úžitkové charakteristiky týchto materiálov preberajú na seba aj otočné ložiská a pohony, ktoré sa vyznačujú stabilitou a spoľahlivosťou pri prevádzke. Štandardná pracovná poloha ložísk a pohonov je horizontálna, avšak dostupné sú aj otočné ložiská a pohony pre vertikálnu aplikáciu. Ako iné kovové súčasti, tak aj otočné ložiská a pohony si vyžadujú nielen odbornú montáž, ale aj pravidelnú údržbu a mazanie. Prispejú k ich pomalšiemu opotrebovaniu, a teda k dlhšej životnosti a v neposlednom rade aj funkčnosti (a to nielen ložísk a pohonov, ale aj zariadení, v ktorých sú namontované).

Typy otočných ložísk a pohonov

Štandardne sú dostupné otočné ložiská s vonkajším alebo vnútorným ozubením, príp. ložiská bez ozubenia. Otočné pohony sa delia do niekoľkých sérii pre rôzne spôsoby použitia ako napríklad BE (vysoká presnosť, plynulosť pohybu, ale znižuje sa maximálny možný točivý moment), TE (vysoký točivý moment), LBE (ľahšia verzia BE s hliníkovým krytom) či TVR (vertikálna séria, pri ktorej sú použité ložiská alebo puzdrá k upevneniu ozubeného kolesa vo vnútri krytu). Otočné ložiská a pohony sú súčasťou mnohých konštrukčných zariadení a mechanizmov. Majú všestranné využite v priemyselnom odvetví – strojárstvo, automobilový priemysel, telekomunikácie (natáčanie prijímacích a vysielacích antén), stavebníctvo (otočné ložiská a pohony sú základný stavebný uzol mnohých strojov ako domiešavače, žeriavy s otočným ramenom a pod.), solárne elektrárne (natáčanie solárnych panelov) a i. Je zrejmé, že otočné ložiská a pohony zjednodušujú manipuláciu a zvyšujú komfort používania.

Nielen otočné ložiská a pohony, ale aj lineárne moduly a aktuátory, guličkové a trapézové skrutky, lineárne vedenie, strojné súčasti, prevodovky, motory, reťazové a remeňové prevody nájdete v ponuke spoločnosti matis Slovakia s. r. o. Môžete sa spoľahnúť na naše odborné poradenstvo, ako aj návrh a kontrolu dodávaných komponentov. Kontaktujte nás pre viac informácii.

Max Brose 7 97101 Prievidza
tel.: +421948096166

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888