Kokilové odliatky – kvalitné odliatky z hliníka

Kokilové odliatky – kvalitné odliatky z hliníka

Kokilové liatie je obzvlášť vhodná metóda pre odlievanie hliníka, magnézia a mosadze. Na výrobu kovovej trvalej formy (kokily) sa používa liatina. Pre tvary, ktoré nemožno odformovať sa používajú pieskové jadrá. Vďaka lepšej tepelnej vodivosti kokily dochádza k rýchlejšiemu tuhnutiu, čím vznikajú kokilové odliatky z hliníka s jemnou a tesnou materiálovou štruktúrou. Tieto vykazujú lepšie mechanické vlastnosti ako hliníkové odliatky do piesku.

Kokilové odliatky – kvalitné technologické aj ekonomické riešenie

Pri gravitačnom kokilovom odlievaní hliníka sa dosahujú technologicky aj ekonomicky lepšie výsledky. Roztavený kov sa odlieva za pôsobenia gravitačnej sily do kokily. Kokila spôsobuje na základe svojej tepelnej vodivosti zrýchlené ochladenie roztaveného kovu, čo vedie k rýchlo postupujúcemu tuhnutiu. Kokilové odliatky majú vďaka tomuto procesu jemnozrnné a tesné zloženie, čím získavajú veľmi vysoké hodnoty pevnosti. Kokilové liatie je vhodné na sériovú výrobu kokilových odliatkov do hmotnosti 30 g, na výrobu stredne veľkých prístrojových telies, krytov pohonných jednotiek, stojanov a podobne. Kokilové odliatky majú využitie vo všetkých priemyselných odvetviach, kde sa používajú kovové súčiastky. Môžu to byť veľké strojárenské koncerny, ale aj menšie firmy vyrábajúce špeciálne na zákazky.

Kokilové odliatky - výhody

Kokilové odliatky majú vďaka rýchlejšiemu tuhnutiu lepšie mechanické vlastnosti a relatívne jemnú a tesnú materiálovú štruktúru. Medzi výhody patrí aj možnosť výroby zložitejších vonkajších tvarov, vysoká stabilita a presnosť rozmerov kokilových odliatkov. Vysoká kvalita povrchu odliatku umožňuje zmenšiť prídavky na opracovanie a tým redukovať alebo eliminovať trieskové obrábania. Výhodou je aj výraznejšie zníženie spotreby materiálu oproti bežným spôsobom výroby. Kokilové odlievanie je vhodné pre malosériovú ale aj veľkosériovú výrobu. A samozrejme nemôžeme nespomenúť pri hliníkových kokilových odliatkoch aj odľahčenie dielu oproti liatine a to až o dve tretiny pôvodnej hmotnosti. Ďalšie pozitívne efekty sú zvýšenie produktivity, zlepšenie kvality odlievania a vysoká rentabilita výroby.

Spoločnosť Illichmann Castalloy s.r.o. poskytuje služby predaja hliníkových produktov. Ide o hliníkové odliatky, pieskové formy, pieskové jadrá – Coldbox, Hotbox, Croning. Sme hrdí, že sme súčasťou dejín výroby hliníka na Slovensku. Pokračujeme v dlhoročnej tradícii výroby hliníkových odliatkov, ktorá sa začala písať v roku 1967, kedy bol vyrobený prvý odliatok. Naši ochotní zamestnanci vám poradia s výberom, radi pre vás spracujeme hliníkový kokilový odliatok. Profesionálne služby, moderné zariadenia a zaškolení zamestnanci sú zárukou spoľahlivého nákupu u nás, neváhajte nás kontaktovať.


Partizánska 871 /81 96681 Žarnovica
tel.: +421456830333

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888