Prečo sú lieskové orechy zdravé?

Prečo sú lieskové orechy zdravé?

Už malá hrsť lieskových orechov dokáže zahnať hlad na niekoľko hodín. Lieskové orechy sú palivom pre trávenie, mozog, ale aj celkové zdravie ľudského organizmu. Sú nabité vitamínmi, minerálmi, vlákninou, omega mastnými kyselinami a ďalšími prospešnými látkami. To z nich robí zdravú maškrtu k filmu, ale aj na tréningy či dlhé cesty. Čo všetko lieskové orechy pozitívne ovplyvňujú, si zhrnieme v našom článku.

Pôvod lieskových orechov

Lieskové orechy sú plodmi liesky, robustného keru s rozmermi 3-4 m, ktorý však môže dorásť až do výšky 8 m. Dožívajú sa 80 až 100 rokov. Lieskové orechy dozrievajú koncom leta, zväčša samostatne, ale aj v skupinách. Pestujú sa najmä v Taliansku a Turecku. Často sa  vyskytujú aj v našich končinách. Plody liesky sú zásobárňou energie a blahodárnych živín, čo je dôvodom, prečo sa oplatia konzumovať pravidelne. Dovozcom lieskových orechov na Slovensko je aj spoločnosť ESSEGI, ktorá spolupracuje s dodávateľmi z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.

Lieskové orechy a výživa

Lieskové orechy sú bohaté na vitamíny skupiny B, C, E a K. Obsahujú železo, vápnik, meď, horčík, draslík, zinok, mangán či kyselinu listovú a vlákninu. Lieskové orechy sú tiež bohaté na luteín a množstvo nátok s antioxidačným pôsobením. V týchto orechoch tiež nájdeme bielkoviny tvoriace okolo 15% ich hmotnosti. Približne 60% lieskových orechov tvoria tuky, v ktorých sa nachádzajú omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Zbytok tvoria sacharidy a cukry,  ktoré sú zdrojom základných zložiek potraviny.

Lieskovými orechmi k lepšiemu zdraviu

Vďaka svojmu zloženiu lieskové orechy priaznivo ovplyvňujú ľudský organizmus. Lieskové orechy chránia pred oxidačným poškodením a podporujú trávenie. Udržiavajú zdravé srdce, priaznivo pôsobia na regeneráciu svalstva a bránia vzniku malokrvnosti. Znižujú hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Zlepšujú zdravie nervového systému, udržiavajú zdravé kosti, kĺby a pokožku. Pozitívne pôsobia na imunitu a psychologický stav. Zlepšujú kognitívne a pamäťové funkcie.

O lieskových orechoch podrobnejšie

Ako sme spomenuli, lieskové orechy obsahujú vlákninu, ktorá pozitívne ovplyvňuje trávenie. Vysoká koncentrácia antioxidantov chráni bunky pred oxidáciou. Horčík pomáha k zdravému srdcu a zmierňuje svalové napätie. Vitamín B6 pomáha správnemu fungovaniu aminokyselín, ktoré pomáhajú pri udržiavaní nervového systému. Tiež je dôležitý pre tvorbu rôznych neurotransmiterov. Vápnik udržiava zdravé kosti a vitamín E hydratuje pokožku. Kyselina alfa-linolénová spolu s omega kyselinami a vitamínom B zmierňujú úzkosti a stres.

Spoločnosť ESSEGI, spol. s.r.o. je dovozcom a veľkoobchodným predajcom lieskových orechov, ale aj arašidov a zelenej kávy. Keďže firma podporuje myšlienku ekologického prístupu k potravinám, venuje vysokú pozornosť kvalite svojich produktov prostredníctvom analýz, vykonávaných na mieste pôvodu, ale aj po dovoze na naše územie. Svoje produkty dodáva vo veľkoobjemových baleniach na slovenský aj európsky trh. Kontakt pre prípadnú spoluprácu, nájdete na internetovej stránke spoločnosti.

Bratislavská 807 /10 92601 Sereď
tel.: +421907793411

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888