Zelenina posilňuje imunitu aj kvalitu zdravia. 3 triky, ako ju dostať častejšie na tanier

Zelenina posilňuje imunitu aj kvalitu zdravia. 3 triky, ako ju dostať častejšie na tanier

Zelenina je nevyhnutná pre ľudský organizmus. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by sme mali denne zjesť aspoň 400 g zeleniny, aby sme udržiavali naše telo dlhodobo zdravé. Tanier by mal byť ideálne vyskladaný z viacerých druhov zeleniny. Existuje na to jednoduchý ťahák, ktorý hovorí, že tanier by mal hrať farbami dúhy. Nie však každý je fanúšikom zeleniny, preto sme zhrnuli 3 spôsoby, ako jesť zeleninu častejšie.

Zelenina a jej dopad na zdravie

Zelenina je plná vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Zelenina obsahuje len málo kalórií, avšak dokáže poriadne zasýtiť a to aj vďaka vysokému obsahu vody a vlákniny. Pravidelnou konzumáciou zeleniny podporíte imunitu, črevný mikrobióm, zlepšíte trávenie a zrýchlite metabolizmus. Pôsobí ako prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a vznikom rôznych typov rakoviny. Veľký výber čerstvej zeleniny v Novom Meste nad Váhom ponúka FRESH obchod Anny Macháčovej.

Ako dostať zeleninu na tanier

Dostať aspoň 400 g zeleniny denne do seba môže byť tvrdším orieškom. Povieme si niekoľko ľahších trikov, prvý spôsob je pridať kúsok zeleniny ku každému jedlu. Napríklad, na raňajky to môže byť nakrájaná paradajka, paprika a reďkovka ku chlebíku so šunkou. Na obed zeleninový šalát vo forme menšej misky zložený z kapusty, mrkvy a cibuľky. Počas olovrantu zas nakrájaný zeler s cesnakovým olejom. Na večeru to môže byť opäť porcia miešaného šalátu, na ktorej výrobu poslúži zelenina či už z čerstvá, dusená alebo grilovaná.

Husárske kúsky so zeleninou

Nie každému sa chce pripravovať šalátové misy niekoľkokrát za deň. V tom prípade by zelenina mohla byť zapracovaná priamo do jedla. Počas raňajok pripravte pomazánku, do ktorej rovno pridáte zeleninu. Na obed pripravte zeleninovú polievku. Vývary aj krémové polievky z viacerých druhov zeleniny sú skvelými vitamínovými pokladmi, najmä počas chladných mesiacov. Zeleninu môžete zapracovať tiež do príloh k jedlám. Ryža si rozumie s hráškom, zelerom a mrkvou nadrobno, zemiaky zas s cibuľkou a vňaťou.

Smoothie zo zeleniny

Smoothie je jednoduchý a rýchly spôsob ako skonzumovať aj niekoľko druhov zeleniny a ovocia naraz. Smoothie je nápoj, ktorý sa vyrába zmixovaním a odšťavovaním ovocia a zeleniny. Aby bolo chutné, je dobré poznať správne kombinácie. Sladká chuť ovocia by mala prerážať menej výraznú chuť zeleniny. Zelenina ako zeler, mrkva, špenát či cvikla, sú obľúbenými zeleninovými ingredienciami týchto nápojov.

Zelenina má dopad nielen na imunitu a prevenciu, ale aj na zdravšie a silnejšie kosti, dobré trávenie či stabilizáciu krvného cukru. Čerstvá sezónna zelenina v Novom Meste nad Váhom sa nachádza aj na pultoch obchodu FRESH v Častkovciach. Okrem zdravej zeleniny vo svojom sortimente tiež ponúka chutné ovocie, mäso, pečivo, mliečne výrobky a ďalšie potraviny, ale aj drogériu. Obchod FRESH tiež pre zákazníkov vyrába darčekové koše podľa želania.


Hlavná 292 91621 Častkovce
tel.: +421915710917

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888