Je chov hydiny vo voľnom výbehu akým je farma spoľahlivým výrobným systémom?

Je chov hydiny vo voľnom výbehu akým je farma spoľahlivým výrobným systémom?

Farma zameraná na chov hydiny predstavuje ekologický prístup k bezpečnému a zdravému mäsu. Bez ohľadu na typ produktu dostupného na pultoch obchodov si môžete byť istí, že sú rešpektované pravidlá a právne normy EÚ týkajúce sa dobrých životných podmienok zvierat a podmienok chovu. Prečítajte si výhody a nevýhody, aké ponúka ekologická farma.

Farma alebo konvenčný chov – čo je lepšie?

Hydinové mäso a vajcia od sliepok z voľného výbehu majú mnohých priaznivcov. Spotrebitelia vnímajú tento spôsob hospodárenia ako bezpečný a ekologický systém. K obľúbenosti navyše prispieva podobnosť s ekologickým poľnohospodárstvom. 

Faktom je, že vtáky vo voľnom výbehu žijú prirodzenejšie ako bežne chované vtáky. To má nepochybne pozitívny vplyv na pohodu hydiny. Voľný výbeh má však aj svoje negatíva. Uvedieme si príklad, ktorý súvisí s potravou. Farma, ktorá ponúka chov hydiny vo voľnom výbehu má menšiu kontrolu nad tým, čo ich hydina skonzumuje vonku. Hydina vo voľnom výbehu je navyše zraniteľnejšia voči rôznym chorobám, ako napríklad vtáčia chrípka. Každá farma by mala obzvlášť dodržiavať zásady biologickej bezpečnosti. Okrem toho vo voľnom výbehu je usmrcovanie hydiny rovnaké ako u hydiny chovanej konvenčným spôsobom. Zatiaľ neexistuje spôsob chovu, ktorý by bol po všetkých stránkach dokonalý. 

Prináša voľný chov na farmách negatíva?

Farma, ktorá sa orientuje na voľný chov hydiny väčšinou chová pomaly rastúce plemená hydiny, čo znamená aj negatívny vplyv na životné prostredie.

Na základe štúdií chovu pomaly rastúcich plemien hydiny môžeme povedať nasledovné negatívne dopady na životné prostredie. Takýto chov spôsobuje nárast spotreby pôdy, vody a paliva. Keďže hydina žije dlhšie a konzumuje viac krmiva, na pestovanie obilnín je potrebná väčšia plocha. Podobne stúpa spotreba vody, a to v dôsledku dlhšieho vegetačného obdobia. Okrem toho rastú výrobné náklady a množstvo vyprodukovaného hnoja. Prebytočné hnojivo má negatívny vplyv na pôdu. Na jednej strane hnoj znižuje pH pôdy a na druhej spôsobuje intenzívny rast niektorých zložiek. Hydinový trus obsahuje prvky ako fosfor a dusík, ktoré v nadmernom množstve poškodzujú pôdu. 

Hydinárska farma Pašienka už dlhé roky chová a spracováva kačice druhu Mulard (husokačice) v okrese Galanta. Hydinu dodávame mnohým reštauráciám, mäsiarstvam, ale aj súkromným osobám na Slovensku. Hlavným cieľom farmy je udržiavanie kvality a čerstvosti dodávaných produktov, a tiež modernizovanie technológií a zaužívaných postupov. Náš chov hydiny dbá na výbeh zvierat a dobrú stravu bez antibiotík či iných chemických prísad. Toto všetko prispieva k tomu, že nami ponúkané mäso je kvalitné, nutrične bohaté a chuťovo vyvážené. V prípade, že si chcete pochutnať na našom mäse, neváhajte nás kontaktovať. Ozvite sa nám telefonicky alebo emailom. Kedykoľvek vám radi odpovieme na akékoľvek otázky.

45 92542 Trstice
tel.: +421903533103

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888