Čo je rastlinná výroba a aký je jej význam

Čo je rastlinná výroba a aký je jej význam

Hlavnými zložkami poľnohospodárstva je živočíšna a rastlinná výroba, ktorá sa zaoberá pestovaním kultúrnych plodín. Jej úlohou je zabezpečiť obživu obyvateľstva, produkciu pre chov hospodárskych zvierat, ako aj rastlinné suroviny pre priemysel. Rastlinná výroba tvorí základ surovinovej bázy pre mnohé odvetvia (potravinárstvo, farmácia, liehovarníctvo, textilný priemysel a i.).

Čo zahŕňa rastlinná výroba

Rastlinná výroba predstavuje základné odvetvie poľnohospodárskej výroby zaoberajúce sa pestovaním rastlín. Zvyčajne sa delí sa na ornú pôdu, pôdu s trvalými trávnymi porastami (pasienky, lúky) a pôdu s trvalými kultúrami (vinice a pod.). Odhaduje sa, že zo všetkých produktov (poľnohospodárskych plodín), ktoré vytvára rastlinná výroba, je približne štvrtina vhodná pre ľudskú výživu. Zvyšná časť sa v drvivej väčšine využíva v živočíšnej výrobe (stelivo, krmivo a i.). Malá časť zostatkov (napríklad po žatve či zbere) slúži na priame obohatenie pôdy o humus a organické látky. Vo všeobecnosti sa rastlinná výroba delí do ôsmich skupín – zrnoviny (v slovenských prírodných podmienkach je najviac pestovaný ovos, pšenica, raž a jačmeň), hľuznaté plodiny (zemiaky), strukoviny (fazuľa, hrach, šošovica, bôb), olejnaté plodiny (semená – slnečnicové, ľanové, repkové, konopné, mak), cukrová repa a trstina, technické plodiny (ľanové a konopné vlákno), zelenina a krmoviny.

Cieľ rastlinnej výroby – kvalitné plodiny pre človeka i zvieratá

Rastlinná výroba ako súčasť poľnohospodárstva prispieva k celoplošnému obhospodarovaniu pôdy v rámci krajiny. Medzi najväčšie hrozby, s ktorými sa musí popasovať (a to nielen rastlinná výroba, ale aj poľnohospodári vo všeobecnosti), patrí eliminácia ochorení rastlín a škodcov. Aj preto je prioritou poľnohospodárskych podnikov a podobných objektov zaistiť rastlinám potrebné živiny, dostatok vody a primeranú teplotu, ale aj zhutnenie a primerané hnojene pôdy a ostatné vhodné podmienky. Súčasná rastlinná výroba má uznávať charakter a prírodné podmienky daného regiónu, avšak zároveň využívať moderné pracovné postupy a technológie. Má byť ohľaduplná k životnému prostrediu. Cieľom poľnohospodárov je kvalitná rastlinná výroba produkujúca plodiny s potrebnými výživovými hodnotami. Takéto plodiny nie sú vhodné iba na ďalšie potravinárske spracovanie, ale aj na výrobu krmív a pod. Je logické, že kvalita krmiva sa premietne aj do kvalitného mäsa a ostatných produktov z chovaných zvierat. To do nemalej miery prispieva ku kvalitnejšej a plnohodnotnejšej strave pre človeka. Je zrejmé, že rastlinná výroba vo výraznej miere ovplyvňuje živočíšnu výrobu.

Na rastlinnú a živočíšnu poľnohospodársku výrobu, pestovanie kŕmnej aj potravinárskej pšenice, slnečnice i jačmeňa sa zameriava poľnohospodársky podnik AGROKLAS, s. r. o. v Beladiciach. Taktiež chováme dobytok, najmä býky, jalovice, kravy a ošípané. Medzi naše činnosti patrí aj oprava poľnohospodárskych strojov. Pôsobíme v rámci celého Nitrianskeho kraja.

Hlavná II 652 95175 Beladice
tel.: +421376330682

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888