Na čo všetko sa pestuje kukurica?

Na čo všetko sa pestuje kukurica?

Kukurica je dnes jednou z najpestovanejších plodín, bez ktorej by bola intenzívna živočíšna výroba azda nepredstaviteľná. U osivárskych firiem je dnes možný výber z najrôznejších druhov kukurice, ktoré sú vyšľachtené či už na priamu konzumáciu pre ľudí, ale najmä na siláž a na zrno. Pravé kukurica na siláž a na zrno je tou najpestovanejšou a vďaka vysokému obsahu škrobu je vhodná na kŕmne dávky pre hovädzí dobytok.

Na čo sa pestuje kukurica?

Kukurica sa dnes pestuje najmä kvôli siláži, ktorá tvorí jednu z najdôležitejších kŕmnych dávok hovädzieho dobytku. Vysoký obsah škrobu, ktorý je pre kukuricu príznačný je jedným z hlavných zdrojov energie hovädzieho dobytku a ovplyvňuje i jeho rast a silu. Kukurica taktiež obsahuje vysoký podiel vlákniny, ktorá sa podieľa na správnom trávení hovädzieho dobytku, kukurica je tak dnes pestovaná najmä na siláž pre kŕmne účely.

Kukurica sa tiež pestuje na zrno a svoje hlavné využitie nachádza ako krmivo pre zvieratá, a tiež ako surovina vhodná na výrobu rôznych potravín, ako napríklad pečiva či iných jedál. Ako taká sa kukurica pestuje i na priamu konzumáciu a predaj v supermarketoch či na trhoviskách.V posledných rokoch sa kukuričné zrno využíva v potravinárskom priemysle najmä kvôli vysokému obsahu bielkovín a získava sa z nej napríklad škrob, fruktózový sirup, glukóza alebo lisovaný olej. Kukuričné zrno sa tiež využíva i na výrobu bioetanolu.

Kukurica sa využíva i vo viacerých bioplynových staniciach, ktoré sú z nej schopné vytvoriť energiu z biomasy a následne vytvoriť bioplynu. Ide tak o jedno z modrených riešení výroby energie, ktoré sa snažia zlepšiť klimatické podmienky planéty.

Aký má kukurica obsah živín?

Je podstatné vedieť, že obsah živím kukurice závisí od niekoľkých faktorov. Kukurica má svoje špecifické vlastnosti a každým rokom sa môže odlišovať variabilitou ako na kvalite, tak i na výnosoch, čo závisí najmä od počasia, napadnutia škodcami, kvalitou pôdy, agrotechnikou, zvoleným hybridom a inými faktormi, ktoré vplývajú na kvalitu kukurice.

Kukurica je známa vysokým obsahom škrobu, vďaka ktorému je plodinou číslo jeden pre hovädzí dobytok, ktorému dodáva energiu. Nezanedbateľný je i vysoký obsah vlákniny, ktorej podiel je 18 až 25% a je dôležitá pre dobrý metabolizmus dobytku. Kukurica obsahuje pomerne nízke množstvo dusíkatých látok, ktoré predstavujú zhruba 8 až 9%. Najdôležitejšou zložkou je tak bezpochybne práve škrob, ktorého obsah za normálnych podmienok v silážových rezačkách tvorí až 30 až 40 % z celkového množstva sušiny. Škrob v siláži zabezpečuje až zhruba 45% energie, a na zvyšnom obsahu sa ďalej podieľa celulóza, hemicelulóza, e tiež vo vode rozpustené tuky, cukry, dusíkaté látky a pektín.

Pod obchodnou značkou LG osivárskej spoločnosti Limagrain nájdete ponuku širokého spektra plodín, ako napríklad obilnín, olejnín a krmovín. Neváhajte nás kontaktovať s výberom kukurice na zrno či siláž.

M. Rázusa /29 98401 Lučenec
tel.: +421907850951

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888