Palivové drevo – poznáte jeho vlastnosti a výhody

Palivové drevo – poznáte jeho vlastnosti a výhody

Palivové drevo prestavuje stále populárny spôsob vykurovania domácnosti. Asi najčastejším dôvodom je jeho nízka cena. Každopádne, pre úspešné kúrenie je prospešné, aby bolo palivové drevo staré aspoň dva roky od jeho narezania a tiež dostatočne preschnuté. Vedeli ste, že čerstvo narezané drevo počas skladovania (kým je vhodné na kúrenie) stratí v priemere až 40 % svojej hmotnosti?

Prečo sa palivové drevo vyplatí

Štandardne sa palivové drevo rozdeľuje na tvrdé a mäkké. Tvrdé sa získava sa z listnatých drevín, najmä z buka, duba, hrabu i agátu. Mäkké drevo pochádza najmä z ihličnanov (borovica, smrek) a listnatých stromov ako lipa či jelša. Je vhodné na triesky na rozkurovanie. Niektorí dodávatelia odporúčajú na vykurovanie tzv. zlatú strednú cestu, čiže mix tvrdého a mäkkého dreva, keďže každý typ dreva má svoje špecifické charakteristiky. Výrobcovia kotlov, kachlí a krbov sa zhodujú v tom, že vlhkosť dreva pri topení nemá resahovať 20 %. Palivové drevo s nízkou vlhkosťou totiž horí lepšie, a keďže sa z neho nevyparuje voda, tak zbytočne nedymí. A tvorí sa z neho menej popola. Palivové drevo má aj vyššiu výhrevnosť. Ako zistíte, že je dobré? Kvalitné suché palivové drevo má na sebe prasklinky a ak klepnete dvomi suchými polienkami, vydajú jemný kovový zvuk.

Palivové drevo a jeho výhody

Palivové drevo patrí do kategórie najlacnejších a najvýhrevnejších druhov palív. Zároveň je ekologické, keďže sa získava z obnoviteľných zdrojov. Popol môžete využiť ako kvalitné hnojivo. Palivové drevo sa skladuje vonku mimo interiéru, a teda vám nezaberá veľa miesta v kotolni. Pri dreve sa ohrejete nielen vy, ale aj teplá voda. Palivové drevo zvyčajne dostať v troch variantoch – guľatina, metrovica a tzv. sypané drevo. Guľatina predstavuje niekoľkometrové kmene zrezaných stromov. Takýto typ je vhodný najmä v priemysle, keďže na domáce vykurovanie musíte guľatinu narezať – nehovoriac o obtiažnejšom prvotnom uskladnení, t. j. pred narezaním. Podobne to platí aj v prípade metrovice. Ako z názvu vyplýva, ide o palivové drevo narezané v dĺžke jedného metra. Najpohodlnejším a najobľúbenejším variantom je palivové drevo vo forme polien uložených na palete, ktoré je naštiepané na klátiky. Nezabúdajte, že palivové drevo je dobré skladovať vo vhodných exteriérových podmienkach. Najideálnejšie pod prevetrávaným prístreškom so suchým podkladom, aby palivové drevo nenavlhlo a nezačalo plesnivieť.

Firma PALIVO – Impex, uhoľné sklady, s.r.o. ponúka na predaj kvalitné suché bukové a dubové palivové drevo naštiepané na klátiky a uložené na palete. Výhrevnosť do 15 MJ/kg, vlhkosť 20 – 40 %. Aj s dovozom po celom Slovensku. Kontaktujte nás pre individuálnu cenovú ponuku.


Zvolenská cesta 3734 /21 97405 Banská Bystrica
tel.: +421907437134

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888