Viete, aké sú podmienky na legálne držanie zbrane

Viete, aké sú podmienky na legálne držanie zbrane

Držanie a nosenie zbrane je účasťou mnohých profesií, ale aj záľub (policajti, poľovníci a i.). Avšak každá osoba, ktorá chce mať zbraň v legálnom vlastníctve, musí mať aj zbrojný preukaz. Jeho vydanie legislatívne upravuje Zákon o strelných zbraniach a strelive. Získanie zbrojného preukazu má viacero podmienok. Cieľom je, aby sa zbraň neocitla v nesprávnych rukách.

Zbrane a ich nosenie

Zbrane sú charakterizované ako prenosné zariadenia. Sú skonštruovane tak, aby vystrelili strelu (náboj) za účelom zasiahnutia cieľa (lov, sebaobrana) či vyvolania iného efektu (upozornenie, výstraha). Neodmysliteľnou účasťou zbraní sú náboje. Nosenie zbrane je možné len v prípade, ak príslušný policajný útvar vydá zbrojný preukaz osobe, ktorá splní niekoľko podmienok. Okrem iného musí byť spôsobilá na právne úkony, bezúhonná, dosiahnuť predpísaný vek, mať miesto pobytu na území Slovenska a písomne požiadať o vydanie zbrojného preukazu. Taktiež musí byť spôsobila držať zbrane a strelivo, a to psychicky i zdravotne. Je nevyhnutné, aby táto osoba prostredníctvom vykonania skúšky preukázala aj odbornú spôsobilosť nosenia či držania zbrane a streliva. Nemožno zabudnúť ani na fakt, že žiadateľ pred vydaním zbrojného preukazu musí preukázať potrebu nosiť alebo držať zbraň a strelivo.

Zbrojný preukaz na zbrane a jeho typy

Zbrojný preukaz je rozdelený do šiestich skupín. Áčko oprávňuje na nosenie zbrane a streliva na ochranu osoby a majetku. Béčko oprávňuje na držanie zbrane a streliva na ochranu osoby a majetku. Céčko je na držanie zbrane a streliva na výkon zamestnania alebo oprávnenia podľa osobitého predpisu (obecná polícia, súkromná bezpečnostná služba či stráž – poľovnícka, poľná, lesná, vodná a i.). Déčko je pre poľovné účely a éčko na športové účely. Na múzejné a zberateľské účely potrebujete zbrojný preukaz F. Medzi najčastejšie zbrane, ku ktorým sa vydáva zbrojný preukaz, patrí pištoľ a revolver. Ako vlastník zbrane nepodceňte zvýšenú opatrnosť pri jej manipulácií a nosení. Všetky zbrane majú mať vhodné puzdro či obal, ktoré ich chránia pred poškodením. Vyberajte puzdro s poistkami, ktoré zamedzuje odcudzeniu či možnej strate vašej zbrane.


Spoločnosť Palkó, s. r. o. je dodávateľom a dovozcom nábojov (pištoľové, revolverové, guľové, brokové, historické) a ostatného príslušenstva. Sme aj oficiálnym dovozcom a predajcom talianskej firmy Fiocchi Munizioni na Slovensku. Predávame aj zbrane SA vz. 61 ŠKORPION a SA 26, ktoré sú upravené na streľbu jednotlivými ranami. K zbrani prikladáme protokol štátnej skúšobne. V prípade záujmu sme schopní (v súlade so zákonom) poskytnúť aj príležitostný predaj streliva na športovo-streleckých podujatiach.


Obrancov Mieru 9 04501 Moldava nad Bodvou
tel.: +421917189461

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888