Keramika - vhodný darček pre každého, ktorý nikdy nesklame

Keramika - vhodný darček pre každého, ktorý nikdy nesklame

Keramika je prejavom tvorivosti a kultúry nás aj našich predkov. Jedna z prvých keramických sošiek, Vestonická venuša z čias skorého paleolitu, sa našla na území Moravy. Odvtedy si história pamätá všeličo, no keramika zostala s ľudstvom dodnes. Keramické výrobky sú nositeľom rovnakých vlastností ako kedysi, či sú funkčné alebo dekoračné. Keramika poteší oči, preto je vždy dobre zvoleným darčekom, ktorým nikdy netrafíme vedľa.

Počiatky keramiky

Keramika patrí medzi najstaršie prejavy kultúry a tvorivosti ľudstva. U nás siahajú počiatky hrnčiarstva spred obdobia Veľkomoravskej ríše. Popri kováčstve a šperkárstve patrilo k najrozvinutejším odvetviam. Hrnčiarstvo u nás ako samostatné remeslo existovalo v osadách od raného stredoveku, dodnes niektoré obce nesú názov, napríklad Hrnčiarovce. Rozmach remesla prišiel s rotujúcim kruhom poháňaným nohami.

Hrnčiarske výrobky

Keramika najviac odrážala život a potreby vidieckych domácností. Najviac sa používala v kuchyniach na skladovanie potravín, prípravu a podávanie jedla a pitia. Napríklad keramické hrnce, taniere, hrnčeky, krčahy, džbány, misy, rajnice, pekáče, formy na pečivo a podobne. Vyrábali sa aj úžitkové keramické predmety ako svietniky, kalamáre, kvetináče, konvy či napájadlá pre domáce zvieratá.

Hrnčiarske cechy

Rozmach hrnčiarstva stále pokračoval. V priebehu 16. storočia u nás začali vznikať cechy - profesionálne remeselnícke organizácie. Boli však aj vidiečania, ktorí sa hrnčiarstvu venovali ako vedľajšiemu zamestnaniu popri poľnohospodárstve. Hrnčiari vyrábali aj slávnostnú keramiku, napríklad svadobné hrnce, misky, džbány a taniere. Aj figurálna keramika mala svoje miesto, plastiky ľudských a zvieracích postáv mali úžitkové alebo dekoratívne vlastnosti. Vyrábali sa sošky do výklenkov domov, svietniky, pokladnice či detské hračky.

Výroba keramiky

Slovensko malo dobré podmienky na rozvoj hrnčiarstva, malo ložiská hrnčiarskej hliny i dostatok dreva na vypaľovanie výrobkov v peci. Získavanie materiálu patrilo k náročnejším častiam procesu. Hlina sa získavala ručne z niekoľko metrov hlbokých jám. Pred tým, než sa hlina dostala na kruh, bola ušliapaná, rezaná, mletá, aby bola jemnejšia. Po jej vytvarovaní, vypálením nadobudla ohňovzdorné vlastnosti, preto sa v nich dalo variť, piecť či smažiť. Na záver sa keramika natierala farbami a glazúrami.

Keramika v súčasnosti

S rozvojom mechanizovanej výroby a rozšírením lacnejšieho a trvácnejšieho riadu z plechu či smaltu, keramika začala postupne upadať. Napriek tomu sú na Slovensku ľudia, ktorý sa keramike naďalej venujú. Keramika KUBO v Tvrdošíne vyrába množstvo dekoračných i úžitkových predmetov z keramiky.

Keramické postavičky, hrnčeky či šálky a ďalšie darčeky z keramiky, každý deň oživujú vo svojej dielničke. Okrem toho ponúkajú množstvo darčekov aj z iných materiálov. Ak hľadáte darčeky pre kohokoľvek, v Keramike Kubo určite niečo objavíte.


Vojtaššákova 592 02744 Tvrdošín
tel.: +421910488250

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888