Medovina výborne zahreje a má blahodarné účinky

Medovina výborne zahreje a má blahodarné účinky

Medovina je všeobecne obľúbený nápoj najmä v zimnom období, no piť sa dá teplý aj studený. Jej základom je ako inak med a pre ľudský organizmus môže mať blahodarné účinky. Vznik medoviny siaha až do hlbokej histórie a dnes je už rozšírená v celom svete. Čo všetko vám medovina ponúka a aké sú jej účinky? Prečítajte si o nej v nasledujúcich riadkoch.

Čo je medovina

Medovina je alkoholický nápoj, ktorý však obsahuje malé množstvo alkoholu. Súčasťou tohto nápoja, ako už názov napovedá, je med. Blahodarné účinky medu sú všeobecne známe a preto ani medovina nebude v prospešných účinkoch pre naše telo výnimkou.

Medovina vzniká kvasením vínnych kvasiniek v medovom roztoku. O medovine sa dá povedať, že sa vlastne jedná o medové víno, ktoré obsahuje približne 13 percent alkoholu. Základ, ktorý je potrebný na výrobu medoviny sú med a voda, ktoré sa zmiešajú a následne prechádzajú procesom pasterizácie. Výsledná zmes sa následne necháva kvasiť v kvasných nádobách spolu so spomínanými vínnymi kvasinkami. Medovina kvasí niekoľko týždňov približne pri teplote 17°C. Výsledkom je chutný sladkastý nápoj, ktorý chutí horúci, teplý i studený.

Tradičný nápoj s bohatou históriou

Začiatky výroby medoviny siahajú až do starovekého Grécka či Egypta. Už staroveké kultúry teda vedeli oceniť vynikajúce účinky medoviny na ľudský organizmus. Medovina bola v tom období obľúbená, o čom svedčí aj fakt, že ju poznali Rimania, Germáni, Keltovia i Slovania. Tradičný recept prešiel počas mnohých uplynulých storočí viacerými obmenami a dnes je medovina rozšírená po celom svete.

Slovensko je s medovinou hlboko späté, o čom svedčí aj fakt, že naša krajina je držiteľom oficiálne najväčšieho počtu ocenení za medovinu v rámci súťaží, ktoré organizuje Svetová včelárska federácia. Vychutnať si pravú slovenskú medovinu sa preto určite oplatí.

Druhy medoviny

Keďže je medovina obľúbená a rozšírená, v každom kúte sveta majú vlastnú receptúru na jej výrobu a prípravu. Tradičná medovina je, ako bolo spomenuté, vyrábaná z medu, vody a vínnych kvasiniek bez príchutí. Keďže hlavnou súčasťou medoviny je med, druh medu je pri príprave medoviny absolutne najdôležitejší. Svetlý med zaručí jej krásnu zlatistú farbu, lesný med tmavej farby zase farbu tmavšiu.

Do medoviny v rámci vylepšenia jej chuti je možné pridávať rôzne prímesí, čím nám vzniká viacero druhov medoviny jedinečnej chuti. Môže sa jednať napríklad o byliny, ovocie či rôzne korenia ako škorica, vanilka, koriander alebo zázvor.

Medovina a jej vlastnosti

Medovina obsahuje bioaktívne zlúčeniny ako flavonoidy či fenolové látky, ktoré majú na náš organizmus blahodarné účinky. Pôsobia antimikrobiálne, antioxidačne či protizápalovo. Medovina v malom množstve môže tiež pôsobiť protirakovinovo a podporovať správne prekrvenie organizmu. Pomáha vyrovnať hladinu cholesterolu a podporiť prečistenie tráviaceho traktu či imunitný systém. Takéto účinky však dokáže medovina mať iba pri konzumácií v rozumnom množstve.

Na našom eshope uvartesipivo.sk nájdete rozličné druhy medoviny za výhodné ceny. Navštívte našu webovú stránku a objavte sortiment kvalitných alkoholických nápojov či surovín na výrobu domáceho piva. U nás nájdete všetko, čo potrebujete vedieť o pive či varení domáceho piva a tiež široký sortiment príslušenstva.

T. G. Masaryka 96001 Zvolen
tel.: +421915655315

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888