Šperky ako všedné i výnimočné doplnky

Šperky ako všedné i výnimočné doplnky

Zamysleli ste sa nad tým, prečo ľudia vôbec nosia šperky? Dokonca už v dávnej histórii skrášľovali muži i ženy svoj výzor náhrdelníkmi, prsteňmi či náušnicami. Kým v minulosti boli šperky vyrábané najmä z prírodných materiálov ako kosti, mušle či drevo, neskôr sa začali spracovávať aj drahé kovy, najmä zlato a striebro. Dnes šperky neslúžia len na doplnenie outfitu. Predstavujú osobité symboly i spomienky na dôležité chvíle či konkrétnych ľudí.

Šperky vyjadrujú status i vkus

Z historického hľadiska možno šperky považovať za vyjadrenie bohatstva a statusu ich nositeľov. Platilo, že čím vyzdobenejší výzor, tým majetnejšia osoba. Ako príklad môžu slúžiť panovníci a vladári, ktorých postavenie charakterizovali aj jedinečné šperky na mieru. Niektoré môžete dokonca aj dnes obdivovať v múzeách. I v súčasnosti platí, že šperky sú istou formou prezentovania a čo-to vypovedajú o svojich nositeľoch. Za večnú klasiku možno považovať zlaté a strieborné šperky. Náušnice, náramky, retiazky, zásnubné prstene, svadobné obrúčky, prstene či brošne sú dnes dostupné v rozličných cenových reláciách, čiže šperky už nie sú výhradne pre tých najbohatších. Aj keď niektorí si svoje najdrahšie šperky dávajú na seba výlučne na špeciálne príležitosti (svadba, oslava narodenín a pod.), pre iných sa ich šperky stali súčasťou každodenného outfitu do práce. Za samozrejmé sa pokladajú obrúčky.

Šperky majú primerane vyniknúť

Veľkej popularite sa tešia tzv. športové šperky, medzi ktoré patria najmä športové hodinky a náramky. Obľúbené sú aj šperky s gravírovanými dátumami, menami blízkych či motivačnými citátmi. Tak docielite, že vaše jedinečné šperky budú ešte viac originálne a výnimočnejšie. Aktuálnymi hitmi sú aj mohutné šperky, či už výrazné náhrdelníky, obrovské náušnice či prsteň s veľkým kameňom. Samozrejme, platí, že šperk má primerane vyniknúť a byť vhodne zladený s celkovým vzhľadom a výzorom nositeľa. V opačnom prípade môže pôsobiť nevhodne, neesteticky, ba až lacno. A to predsa zaiste nechcete. Osobitnou kategóriou sú šperky, ktoré vám boli darované, príp. ste ich zdedili. Ide o šperky výnimočnej citovej a významovej hodnoty. Veľmi veľa vypovedajú o osobe, ktorá vám ich darovala, príp. zanechala a o jej vzťahu k vám. Zvyčajne ide o dizajnérske kúsky a pre obdarovaného majú nesmierny význam a dôležitosť.

Ak hľadáte šperky, ktoré v sebe spájajú kvalitu, luxus a eleganciu, navštívte zlatníctvo Čierna Labuť v Bardejove (osobne alebo prostredníctvom internetového obchodu). Zameriavame sa na predaj kryštálových, zlatých a strieborných šperkov, ako aj šperkov z chirurgickej ocele.

Dlhý rad 34 08501 Bardejov
tel.: +421917305161

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888