Kto musí zabezpečiť pracovné odevy?

Kto musí zabezpečiť pracovné odevy?

Pracovné odevy veľmi úzko súvisia s kvalitou práce a bezpečnosťou, ktorá musí byť dodržiavaná na každom pracovisku. V niektorých špecifických odvetviach sa dokonca vyžaduje špeciálny druh pracovných odevov. Vo všeobecnosti platí, podľa nariadenia vlády č.495 / 2001 a Zákonníka práce, že zamestnávateľ je povinný poskytnúť svojim zamestnancom tzv. osobné ochranné pracovné prostriedky.

Prečo sú pracovné odevy nevyhnutné?

Pre praktické fungovanie firmy v každom smere existuje niekoľko pravidiel, ktoré treba dodržiavať v súlade s bezpečnosťou práce a bezpečnostnými odevmi. K pracovným odevom patrí aj špeciálna pracovná obuv či rôzne typy výbav pre vybraných špecialistov. Zabezpečenie pracovného odevu má na starosti zamestnávateľ, ten má tiež povinnosť zabezpečiť špeciálne pracovné vybavenie pre zamestnancov.

Zamestnávateľ je zároveň povinný zabezpečiť vhodné miesto pre bezpečné odkladanie pracovného odevu. Pokiaľ pri práci dochádza k znečisteniu pracovného oblečenia, napríklad chemickými látkami, je nutné zabezpečiť špeciálne miesto či skrinky na odkladanie takéhoto oblečenia mimo civilného oblečenia. Na zamestnávateľa sa vzťahuje aj povinnosť zabezpečiť oddelené šatne pre mužov a pre ženy. Na žiadnom pracovisku by nemalo dochádzať k prepojeniu takýchto šatní či zmiešaniu pracovného oblečenia s civilným.

Ako zabezpečiť správne pracovné odevy?

Špeciálne pracovné oblečenie si vyžaduje práca v teréne či práca počas chladných mesiacov a v zime. Pokiaľ teplota na pracovisku klesne pod 10 ° C, zamestnávateľ je povinný vhodne prispôsobiť pracovné oblečenie týmto podmienkam tak, aby bol zamestnanec schopný udržať si dostatočnú telesnú teplotu. Ak má teplota na pracovisku tendenciu klesať až pod 4 ° C zamestnávateľ musí zamestnancovi okrem pracovného oblečenia dodať aj pracovné rukavice a vhodnú obuv.

O zabezpečenie kvalitného pracovného oblečenia by sa mal postarať každý zamestnávateľ (https://www.dudinak.sk/services.html). Pokiaľ sa zamestnanec cíti na pracovisku dobre a pri práci má pocit bezpečia, odvádza lepšie výkony. Pokiaľ mu je zima alebo sa nedokáže dostatočne sústrediť na prácu z dôvodu nedostatočného pohodlia či bezpečnosti pri práci, zamestnanec zvyčajne podáva oveľa nižší výkon. Je však v kompetencii zamestnávateľa zabezpečiť kvalitné pracovné oblečenie. Najlepším riešením pre zamestnávateľov je osloviť spoľahlivú firmu, ktorá sa venuje výrobe a distribúcii pracovného oblečenia.

Peter Dudiňák - ochranné pracovné prostriedky je výrobno-obchodná spoločnosť pôsobiaca na trhu ochranných pracovných prostriedkov od roku 1997. Naším poslaním je prinášanie kvality, progresívnych riešení a optimalizácie nákladov OPP. Detailnou znalosťou materiálov, ich vlastností a správania sa pri rôznom pracovnom zaťažení, zabezpečujeme nielen dodržanie certifikácií, technických noriem ale aj efektívne využitie OPP vzhľadom na ich životnosť a optimalizáciu nákladov.

Budovateľská 3598/38 08001 Prešov
tel.: +421517581398

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888