Sezónne ovocie a zelenina – hlavná sezóna na ich konzumáciu práve začala

Sezónne ovocie a zelenina – hlavná sezóna na ich konzumáciu práve začala

Sezónne ovocie a zelenina sú mimoriadne prospešné pre ľudské zdravie a imunitu. Práve september je obdobím, ktoré je možné označiť aj ako hlavnú sezónu, počas ktorej by ste si mali dopriať lokálne ovocie a zeleninu do sýtosti. O kvalite, zdravých výživových hodnotách a množstve vitamínov práve v sezónnych potravinách hovorí množstvo výživových poradcov, lekárov a dokonca aj kuchárov. Možností ako a prečo si dopriať sezónne ovocie a zeleninu každý deň je tak naozaj veľa.

Sezónne ovocie a zelenina – prečo sú tak zdravé a výživné?

Sezónne ovocie a zelenina obsahujú najvyšší podiel vitamínov, minerálov a látok, ktoré ľudské telo práve v danom období potrebuje. Aj človek je súčasťou prírody a práve príroda najlepšie vie, čo a kedy je vhodné si dopriať. Priebežne počas roka zrejú rôzne druhy ovocia a zeleniny. A práve v čase kedy zrejú sú najvýživnejšie a najlepšie chutia. Napríklad také čerešne – najlepšie chutia v júni, červené melóny zas v auguste a hrozno v septembri. Podobne je to aj so zeleninou. Šalát či cukina začínajú zrieť už v júni, uhorky a paradajky sú najchutnejšie v júly a tekvice či zemiaky zas v septembri.

Pri sezónnom ovocí a zelenine sú dôležité podiely vitamínov a výživových látok. Tie sú najvyššie v čerstvom ovocí a zelenine. Najlepšie v ovocí čerstvo odtrhnutom zo stromu či zelenine priamo zo záhradky. Čím dlhšie sú ovocie a zelenina odtrhnuté od zvyšku rastlinky, tým menej vitamínov obsahujú. Napríklad skladovaním postupne klesá obsah vitamínov aj výživových látok. Rovnako, pri prevoze medzi krajinami tieto látky výrazne klesajú. Pri exporte, putuje ovocie a zelenina do regálov supermarketov v nedozretom stave – zrejú počas prepravy, neraz v tme bez slnečného žiarenia. Výživové hodnoty takýchto potravín sú tak s tými lokálne vypastovanými neporovnateľné.

September v štýle sezónneho ovocia a zeleniny od lokálnych pestovateľov

To najlepšie, čo pre vaše zdravie môžete v septembri urobiť, je dopriať si sezónne ovocie a zeleninu zo záhradky alebo od lokálnych pestovateľov. Čerstvé ovocie a zelenina chutia podstatne lepšie a sú bohatšie na vitamíny, antioxidanty, minerály a všetky dôležité látky, ktoré ľudské telo bude ma jeseň a zimu potrebovať.

Skvelou správou je, že zo sezónnej zeleniny si dokážete pripraviť naozaj chutné a zaujímavé jedlá. Čerstvé šaláty, zeleninu na grile, zapekanú zeleninu či chutné polievky – studené aj teplé. Zo sezónneho ovocia si za môžete pripraviť originálne a chutné dezerty – koláče, torty, pudingy, krémy, zmrzliny alebo si ich vychutnať čerstvé, kedy sú najvýživnejšie a najosviežujúcejšie. Receptov a nápadov ako konzumovať sezónne ovocie a zeleninu nájdete na internete naozaj veľa. Dobrú chuť.

Miletičova 21 82108 Bratislava II
tel.: +421250102888

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888