Ako na založenie trávnikov? Prinášame návod na svieži trávnik krok po kroku

Ako na založenie trávnikov? Prinášame návod na svieži trávnik krok po kroku

Pekný šťavnatý trávnik je snom každého majiteľa i vizitkou rodinného domu. Založenie trávnikov a následná starostlivosť býva však trochu náročnejšia. Pomôcť môže správny čas a teplota počas výsevu, ako aj dobre vyživená pôda, a to už nech akýkoľvek typ trávnika chcete - okrasný, ihriskový alebo kvitnúci so zmesou lúčnych kvetov. Ako na založenie trávnikov krok po kroku, si zhrnieme v nasledujúcich riadkoch.

Príprava pred založením trávnikov

Čas pre založenie trávnikov je ideálny na jar na pomedzí marca a apríla, teplota pôdy by mala byť vyššia ako 9 ℃. Aspoň 15 cm by mala mať vrstva ornice. Aby sa tráve darilo, musí sa pôda prekypriť približne 20 cm rýľom, vidlami alebo kultivátorom. Je potrebné odstrániť kamene, zvyšky koreňov, burinu a iné neduhy. Potom prichádza na rad vyrovnanie plochy pre budúci trávnik vyrovnávacími hrabľami alebo záhradným valcom. Skontrolujte obsah vápnika v pôde. Pri pH pod 5,5 ošetrite pôdu záhradným vápnom. Nechajte upravenú pôdu odpočinúť 2 až 3 týždne. Skontrolujte a odstráňte klíčiacu burinu 2 až 3 dni pred výsevom a aplikujte prípravok na skvalitnenie pôdy.

Založenie trávnikov - výsev

Pred založením trávnikov premiešajte trávnu zmes, aby sa rozdelila rovnomerne. Pre odolný a hustý trávnik sejte 25 až 50 g/m². Výsev možno robiť ručne alebo posýpacím vozíkom. Následne zahrabte semená opatrne hrabľami, aby boli zakryté tenkou vrstvou zeminy. Na záver prejdite hotovú prácu valcom alebo nášľapnými doskami. Ak by ste sa necítili na založenie trávnika vo vlastnej réžii, je tu aj iná možnosť. Spoločnosť GARDENALL zabezpečuje založenie trávnikov v Trnave, ako aj v celom strednom a západnom Slovensku, či už formou výsevu alebo kobercov.

Starostlivosť po založení trávnikov

Čerstvo vysiaty trávnik je potrebné udržiavať rovnomerne vlhký najmä počas prvých 3 až 4 týždňov po založení trávnikov. Po 8 až 15 týždňoch vyrašia prvé steblá a po ďalších 3 týždňoch sa ukáže nový trávnik. Prvé týždne zalievajte nahor tak, aby voda stekala rovnomerne a zároveň sa neodplavili nové semienka. Prvé kosenie začnite vo výške trávy 8 až 10 cm. Naďalej trávnik pravidelne zalievajte, hnojte, vápnite a vertikuluje.

Spoločnosť GARDENALL ponúka rozmanité záhradnícke služby - pôdne frézovanie, zakladanie trávnikov v Trnave a nielen tam, výroba jazierok a bazénov na mieru, pokládka zeminy, záhrady na kľúč, realizácie a údržba záhrad, úprava terénu či drobná mechanizácia a technické služby v záhradkárstve a stavebníctve.

166 92554 Šalgočka
tel.: +421917377840

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888