Je záhrada a záhradkárčenie náročným koníčkom?

Je záhrada a záhradkárčenie náročným koníčkom?

Záhrada a starostlivosť o ňu je jedným z najmilších koníčkov viacerých ľudí, pokiaľ sa o záhradu staráte s láskou a práce okolo nej vykonávate s radosťou, záhrada sa vám rýchlo odvďačí a bude vám robiť radosť. Záhradkárčenie nie je práve najjednoduchším koníčkom, okolo záhrady je stále čo robiť, avšak ide o prácu, ktorá vás naplní harmóniou a radosťou, keď uvidíte ako sa vašim rastlinkám, kvetinám či ovociu a zelenine darí.

Prečo je záhrada a starostlivosť o ňu čoraz populárnejšia?

Záhrada je radosť, presvedčili sa o tom už viacerí záhradkári či milovníci rastlín, bylín, čerstvých kvetov, zeleniny či ovocia. V uplynulých rokov oproti minulosti sa záhradkárstvu či starostlivosti o záhradu venovalo čoraz menej ľudí, tento trend bol spôsobený najmä budovaním veľkomiest, ovplyvnením západnou kultúrou či konzumným spôsobom života. Postupne sa k záhradkárstvu a starostlivosti o záhradu vracia čoraz viac ľudí, ktorým živá príroda prináša radosť či harmóniu, a tiež vedia, že vďaka doma vypestovanému ovociu a zelenine konzumujú množstvo vitamínov a prospešných živín. Ovocie a zelenina zakúpené v supermarketoch sa s domácimi nedajú ani porovnať, toto tvrdenie isto potvrdia všetci záhradkári, ktorí pestujú ovocie, zeleninu či rôzne byliny.

Nemusíte sa hneď stať záhradkárom a zakladať si rozľahlú záhradu, začať môžete postupne. Skúste si napríklad vysadiť domáce papričky, paradajky či inú zeleninu, ktorú môžete pestovať napríklad i na balkóne či záhradnej terase. Uvidíte, že chuť domácich plodov si zamilujete a postupne sa bude vaše záhradka rozrastať. S výberom vhodných rastlín, ovocia či zeleniny si nechajte poradiť v dobrom záhradkárstve.

Ako oživiť domácu záhradu?

Pokiaľ vlastníte menšiu či väčšiu záhradu, možností ako jej dodať život je niekoľko. Na záhrade okrem zeleniny a ovocia môžete pestovať kvetiny, trávy, byliny či menšie i väčšie stromy. Základom estetického vizuálu vašej záhrady je ich správne harmonické prepojenie. Vo všeobecnosti je časť záhrady, na ktorej sa pestuje zelenina oddelená od trávniku či úžitkovej časti záhrady. Na predelenie či prekrytie časti so zeleninou, ktorá na prvý pohľad nie vždy vyzerá esteticky, je vhodné použiť či už oplotenie živým plotom či vysadiť okolo nej okrasné kríky alebo ihličnany. O možnostiach ako vhodne predeliť záhradu vám poradia v dobrom záhradkárstve.

Časť záhrady, ktorú plánujete využívať najmä na oddych, voľné chvíle či čas s rodinou a známymi je vhodné oživiť kvetinami či pekným trávnikom s rôznymi trávami. Takto upravenú záhradu si rýchlo zamilujete vy i vaši blízki.

Záhradkárčenie nie je ničenie, práve naopak. Je to postupnosť krokov, ktorou vytvárame nový život. Nový život prináša nové plody na obživu aj krásu. Jozef Starkl je váš online záhradník na ktorého sa môžete kedykoľvek obrátiť. Poradí, ako správne pestovať, kvety, ovocie, zeleninu, kríky ale aj iné okrasné rastliny.


Senecká cesta 2553 90027 Bernolákovo
tel.: +421245944797

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888