Ktoré exotické rastliny môžete pestovať v našich podmienkach?

Ktoré exotické rastliny môžete pestovať v našich podmienkach?

Ak ste vášnivý záhradník, práve exotické rastliny môžu byť výbornou voľbou i výzvou. Hoci exotické rastliny ako napríklad kivi, bambus, banánovník či jazmín môžu byť zložitejšie na pestovanie v našich klimatických podmienkach, nie je to nemožné. V súčasnosti existuje mnoho spôsobov, ako exotické rastliny úspešne pestovať a taktiež sa tešiť z ich úrody. Prečítajte si tipy a triky, ako vypestovať niektoré druhy exotických rastlín aj u vás doma.

Exotické rastliny, ktoré prinesú ovocie

Jedným z druhov exotických rastlín, ktoré už dnes vypestujete aj v Strednej Európe, je figovník. Špeciálne vyšľachtené druhy sú odolné voči nepriaznivým klimatickým podmienkam. Pri správnej starostlivosti vám táto exotická rastlina dokonca poskytne úrodu šťavnatých fíg, ktoré môžete zjesť či použiť do koláčov a džemov. Dnes už existujú viaceré druhy figovníkov. Niektoré môžete pestovať v záhrade, niektoré dokonca i v črepníku.


Medzi exotické rastliny, ktorým sa prekvapivo darí aj v našich podmienkach je aj banánovník, kivi či avokádo. Ak taký banánovník umiestnite na vhodné miesto s dostatkom slnka, budete ho pravidelne hnojiť a správne ho zazimujete, prežije aj naše slovenské mrazy. Plody tejto exotickej rastliny síce nebudú také mohutné ako v krajinách s vhodnejšími podmienkami, no tak či tak si na nich môžete pochutnať.

Kivi patrí medzi exotické rastliny s vysokým obsahom vitamínu C, ktoré dopestujete v záhrade v pohode aj bez skleníka. Okrem chutných a zdravých plodov táto exotická rastlina vašu záhradu nádherne ozdobí. Keďže kivi je popínavá rastlina, potrebuje oporu, ideálne stenu alebo plot. Na zimu ho stačí prikryť kartónom či bublinkovou fóliou a na jar poriadne zalievať a prihnojiť.

Zelené exotické rastliny

Ak rozmýšľate nad exotickými rastlinami, ktoré nemajú plody ale plnia najmä estetickú funkciu vo vašej záhrade, ideálnou voľbou môže byť bambus či púštna ruža. Bambus je možné vysadiť v podstate kedykoľvek počas sezóny, ktorá trvá od marca do októbra. Ideálnym obdobím na vysádzanie týchto exotických rastlín je však jar. Asi všetky exotické rastliny vyžadujú najmä dostatok vody, svetla a tepla a bambus nie je výnimkou.

Na prvý pohľad sa zdá, že púštna ruža je náročná na pestovanie, no opak je pravdou. Táto exotická rastlina sa najlepšie pestuje na jar a v lete. Vyžaduje totiž teplotu pôdy aspoň 20 stupňov Celzia a neodporúča sa jej umiestnenie na tmavých a tienistých miestach. Čím viac má púštna ruža listov, tým viac potrebuje vody. Zároveň je možné túto exotickú rastlinu pestovať v záhrade, v dome aj v byte. Z hľadiska hnojiva je vhodné obrátiť sa na špecialistov v záhradníctvach.

Rastlinkáreň.sk vám ponúka široký výber exotických rastlín, byliniek, kvetov a iných rastlín do vašej záhrady. Ak plánujete vysádzať a chcete mať krásnu záhradu podľa vašich predstáv, neváhajte a kontaktujte nás alebo navštívte náš eshop.


Hviezdoslavova 587 /24 96231 Sliač
tel.: +421908934680

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888