Ako na správne sadenie, pestovanie a starostlivosť o trvalky?

Ako na správne sadenie, pestovanie a starostlivosť o trvalky?

Trvalky sú veľmi populárne viacročné byliny, ktoré nájdete takmer v každej záhrade. Pôvodne slúžili najmä ako domáca bylinková lekáreň, v súčasnosti plnia trvalkové záhony najmä dekoratívnu a estetickú funkciu. Veľké množstvo trvaliek však disponuje liečivými účinkami, ktoré nie sú zanedbateľné. Pestovať trvalky sa vám tak určite oplatí. Prečítajte si, čo všetko by ste mali vedieť o sadení, pestovaní a následnej starostlivosti o trvalky.

Čo sú trvalky

Charakteristické pre trvalky je, že ich nadzemná časť na rozdiel od stromov a kríkov nezdrevnatie. Namiesto toho je stále mäkká a zelená a po skončení vegetatívneho obdobia prežívajú len časti skryté pod zemou. Keďže trvalky sú viacročné bylinné rastliny, nie je nutné ich obmieňať každý rok.

Trvalky bývajú nenáročné na údržbu a starostlivosť a keďže sú viacročné, lepšie odolávajú zhoršeným klimatickým podmienkam. Na trhu dnes nájdete veľké množstvo trvaliek rôznych druhov, veľkostí, farieb či vlastností. Medzi trvalky sa teda radia najmä byliny či kvety, ktoré svojvoľne a bez zásahu prežijú zimu a na jar opäť vyženú nové výhonky v prípade, že sú ich podzemné časti neporušené. Príkladom pre krásne a pritom nenáročné trvalky je Materina dúška, Echinacea, Ruža, či Chryzantéma.

Príprava a výsadba trvaliek

V prvom rade je dôležité pre trvalky pripraviť pôdu, ktorú je ideálne dôkladne zbaviť buriny a skypriť. Plochu, kam plánujete umiestniť trvalky je potrebné zrýľovať približne na 30 cm, v závislosti od výšky trvaliek, ktoré plánujete vysádzať. Nižším trvalkám postačí plytšie obrobenie, vyššie trvalky zase vyžadujú hlbšie.

Trvalky z estetického hľadiska vysádzajte v záhrade na miesta, na ktoré máte dobrý výhľad zvnútra i zvonka. Najmä vyššie trvalky zároveň potrebujú oporu a to napríklad drevo, skaly, záhradná keramika či záhradný plot. Váš trvalkový záhon bude vďaka tomu esteticky veľmi atraktívnym prvkom vašej záhrady. Trvalky, ktoré kvitnú na jar odporúčame vysádzať na jeseň a to od polovice augusta do polovice novembra. Naopak trvalky, ktoré kvitnú v lete či na jeseň je vhodné vysádzať na jar a to v období od konca marca až do konca mája. Dbajte však na zohľadnenie zmien počasia a teda i podmienok, ktoré v danom období prevládajú.

Aká je správna starostlivosť o trvalky?

Ako už bolo spomenuté, trvalky na rozdiel od iných rastlín, napríklad letničiek či dvojročiek, si trvalky nevyžadujú zvýšenú starostlivosť či ošetrenie. pestovať trvalky sa preto oplatí najmä začínajúcim záhradkárom alebo zaneprázdneným ľuďom. Po zasadení trvaliek je potrebné dopriať im viac vlahy a teda častejšie ich zalievať - najmä v suchom období. Vďaka tomu dosiahneme, že sa rýchlejšie ujmú a budú rásť. V počiatočnom štádiu ich rastu je vhodné občas pôdu v ich okolí prekypriť a ak je pôda chudobná na živiny, odporúča sa tiež prihnojiť ju. Na jeseň je vhodné trvalkám zrezať celú nadzemnú časť a pripraviť ich tak na obdobie zimu. Výnimkou sú vždyzelené trvalky.

Naša Rastlinkáreň vám ponúka široký sortiment trvaliek, letničiek, balkónoviek a iných rastlín podľa vašich potrieb. Prezrite si náš sortiment exotických rastlín a v prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať.


Hviezdoslavova 587 /24 96231 Sliač
tel.: +421908934680

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888