Očkovanie chráni pred hepatitídou typu B. Čo je dôležité vedieť o tejto chorobe?

Očkovanie chráni pred hepatitídou typu B. Čo je dôležité vedieť o tejto chorobe?


Očkovanie je spoľahlivou ochranou pred hepatitídou typu B, ktorá je spôsobená vírusom. O vírusoch je všeobecne známe, že trápia ľudí častejšie ako baktérie. Dôvod je prozaický – do organizmu prenikajú ľahšie a rýchlejšie ako baktérie. Zatiaľ čo s bežnými vírusmi si zdravý ľudský organizmus poradí bez väčších ťažkostí, vírusová hepatitída typu B (VHB) dokáže život človeka značne skomplikovať. Aj z toho dôvodu sa očkovanie proti hepatitíde typu B zaraďuje medzi povinné očkovania detí.

Očkovanie je bezpečné a účinné

Očkovanie proti VHB patrí medzi povinné očkovania od roku 1998 a od roku 2005 sa očkovanie realizuje aj pri mládeži od 11 rokov. Tí starší však môžu byť týmto ochorením ohrození, a preto je dôležité mať o hepatitíde aspoň základné informácie. Vírusová hepatitída typ B je vírusové ochorenie, ktoré je potrebné liečiť. Ak prebieha chronicky, hrozí cirhóza pečene alebo rakovina.

Ak človeka nechráni očkovanie, je dôležité vedieť, že medzi najčastejšie spôsoby nákazy patrí sexuálny styk. Avšak vylúčený nie je ani prenos krvnou transfúziou, injekčnými striekačkami, kontaktom so sliznicami alebo krvou nakazeného. Vírusová hepatitída typ B sa však môže do organizmu dostať aj pri tetovaní, akupunktúre, pedikúre, zubnom či chirurgickom ošetrení. Preto je dôležité dbať na prevenciu, ktorou je očkovanie, a zároveň využívať poskytované služby odborníkov či špecializovaných inštitúcií na Slovensku a oboznámiť sa s touto problematikou bližšie. Pri cestovaní do zahraničia je vhodné dodržať rady pre cestovateľov do konkrétnej krajiny a staviť na očkovanie.

Ak človek nie je chránený očkovaním, na VHB ho upozornia príznaky

Očkovanie proti vírusovej hepatitíde typu B je spoľahlivou ochranou. Avšak medzi povinné nepatrí až tak dlho. Vírusová hepatitída typ B sa najčastejšie prejaví zožltnutím očných bielok a sfarbením kože dožlta, až oranžova. Prehliadnuť nemožno ani oranžový moč či svetlú stolicu. U niektorých pacientov býva hepatitída sprevádzaná aj horúčkou, poprípade tráviacimi ťažkosťami. Pri uvedených symptómoch je potrebné vyhľadať lekára, ktorý na základe vyšetrenia krvi stanoví diagnózu a zaháji efektívnu liečbu.

Inštitút očkovania a cestovnej medicíny s. r. o. so sídlom v Bratislave a Žiline je známy svojou špecializáciou na očkovanie proti infekčným chorobám. Ak máte záujem o bližšie informácie, neváhajte nás kontaktovať telefonicky či mailom, alebo navštívte našu webovú stránku.

Vysokoškolákov 31 01008 Žilina
tel.: +421915889054

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888