Očkovanie proti chrípke je efektívnou prevenciou. Dôležité je najmä pre rizikové skupiny

Očkovanie proti chrípke je efektívnou prevenciou. Dôležité je najmä pre rizikové skupiny


Očkovanie proti chrípke je podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie dôležité pre rizikové skupiny, napríklad zdravotníckych pracovníkov či ľudí s chronickými ochoreniami, a, samozrejme, seniorov. Očkovanie proti chrípke je dostupné už pre deti od 6. mesiacov aj v podobe nosového spreja. Navyše viaceré zdravotné poisťovne očkovanie proti chrípke preplácajú, aby bolo dostupné čo najväčšiemu množstvu ľudí.

Očkovanie proti chrípke: pre koho je dôležité

Očkovanie proti chrípke je odporúčané najmä pre rizikové skupiny. Patria sem ľudia nad 59 rokov, ľudia s chronickými ochoreniami dýchacieho aparátu, srdcovo-cievnymi problémami, oslabenou imunitou a diabetom. Samozrejme, vo zvýšenej miere sú ohrození aj zdravotnícki pracovníci. Ak má človek pochybnosti o dôležitosti očkovania proti chrípke, môže sa poradiť s ošetrujúcim lekárom alebo konzultovať poskytované služby s odborníkmi v tejto oblasti. V prípade cestovania do krajiny, kde zúri chrípková epidémia, je vhodné dodržať rady pre cestovateľov.

Očkovanie proti chrípke chráni rizikové skupiny pred vážnym priebehom. Podľa WHO má závažný priebeh chrípky ročne 3 až 5 miliónov obyvateľov na celom svete. Pričom celkovo chrípka postihuje 5 až 15 percent populácie. Zdravý človek chrípku, ktorá sa prejavuje vysokou horúčkou, triaškou, bolesťou svalov, suchým a dráždivým kašľom a bolesťou v oblasti hrude, zvládne bez väčších problémov. Avšak u rizikových skupín má očkovanie proti chrípke svoje opodstatnenie.

Ako sa chrániť pred chrípkou okrem očkovania proti chrípke

Očkovanie proti chrípke je považované za najefektívnejšiu ochranu proti tomuto vírusovému ochoreniu. Avšak dôležitá je prevencia v podobe posilňovania imunitného systému, ako je zdravá, pestrá a vyvážená strava, pohyb na čerstvom vzduchu či otužovanie. V zime je dôležité pravidelné vetranie. V prípade ochorenia na chrípku by mal chorý obmedziť kontakt s ľuďmi a dopriať si dostatočný odpočinok. Čo sa týka liečby, využíva sa iba symptomatická, napríklad podávanie antipyretík pri vysokej teplote.

Inštitút očkovania a cestovnej medicíny s. r. o. so sídlom v Bratislave a Žiline je známy svojou špecializáciou na očkovanie proti infekčným chorobám, medzi ktoré sa zaraďuje aj očkovanie proti chrípke. Ak sa chcete dozvedieť viac, neváhajte nás kontaktovať telefonicky či mailom, alebo navštívte našu webovú stránku, kde nájdete množstvo dôležitých informácií.

Vysokoškolákov 31 01008 Žilina
tel.: +421915889054

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888