Joga – viac, ako životný štýl

Joga – viac, ako životný štýl


Pre niektorých sa joga stala životným štýlom, iní ju považujú len za doplnok k cvičeniu. Joga, ako filozofia a tréningový program sa v posledných dvoch desaťročiach stáva čoraz obľúbenejšou. Túto gymnastickú disciplínu, ktorá sa vyvinula z viac ako tisíc rokov praxe, dnes podľa niektorých odhadov cvičia 2 miliardy ľudí na celom svete. O pozitívnych benefitoch cvičenia jogy hovorí množstvo vedeckých výskumov a je ich čoraz viac, keďže je tento odbor čoraz obľúbenejší. V našom článku sa dozviete informácie, ktoré vám vysvetlia, prečo je joga obľúbená a aké benefity prináša.

Čo je joga a aké sú jej účinky

O joge sa hovorí, že smeruje k vytvoreniu rovnováhy v živote a prepojeniu mysle a tela u človeka. Cvičí sa vykonávaním sérií zvaných ásan (pohodlné polohy) a zameraním sa na pránájámu (dýchacie techniky). Tieto cviky umožňujú vykonávať fyzické cvičenia, ktoré sa premietajú do fyzického a duševného rozvoja. Zvyknutie tela na určitú jogovú pozíciu si vyžaduje vydržať určitý čas. Pozícia sa môže skombinovať aj s meditáciou. Pri výstupe z ásany je dôležité správne dýchať.

Joga je špecifická tým, že na jej blahodarné účinky netreba dlho čakať. Prvé výsledky je možné vidieť už po prvej kultivácii. Joga je prospešná nielen pre naše telo, ale aj pre stav mysle. Hlavné benefity cvičenia jogy sú posilňovanie svalov, korekcia držania tela, zníženie úrovne stresu, vytvorenie pozitívneho štartu do nového dňa alebo relax po intenzívnej práci, zlepšenie zdravia tela a odbúravanie ženských problémov.

Posilnenie svalov a upravenie držania tela pomocou jogy

Udržanie jogovej pozície si vyžaduje zapojenie viacerých svalových skupín. Pri stagnácii v ásane sa posilňujú svaly a uvoľňujú sa tie napäté miesta, ktoré obmedzujú pohyb pri každodenných činnostiach. Okrem uvoľňovania prispieva joga k budovaniu svalov. Ak vykonávame intenzívnu sekvenciu, v ktorej používame vlastnú telesnú váhu na presun z pozície do pozície, dosiahneme vysoké svalové napätie, ktoré pomáha zlepšiť vzhľad nášho tela.

V nadväznosti na posilnenie svalov tela je ďalším benefitom jogy korekcia chýb držania tela. Systematické vykonávanie vhodných sekvencií ásan umožňuje zlepšiť vzhľad postavy. Svaly okolo chrbtice cvičením silnejú a ich prácou sa zvyšuje prietok krvi v tele. Joga na chrbtici navyše umožňuje zníženie bolesti chrbta a ochranu platničiek pred poškodením. Cvičenie jogy formuje návyk správneho držania tela, čo pomáha predchádzať poškodeniam chrbtice. Joga pomáha zamyslieť sa nad sebou a svojím životom. Vďaka nej mnoho ľudí nachádza vnútorný pokoj. Precvičuje totiž nielen telo, ale aj myseľ.

Keď budú vaše telo a myseľ zdravé, ste na najlepšej ceste k plnohodnotnému a vyrovnanému životu. Ak hľadáte niekoho, kto sa joge skutočne rozumie, spoločnosť Joga Ajurveda je správnou voľbou. Ak túžite po zdraví a vyrovnanosti tela a mysle, navštívte náš e-shop, prípadne nás kontaktujte. Spolu nájdeme cestu k harmónii.


Diaľničná 19 94901 Nitra
tel.: +421905932219

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888