Obezitológia sa čoraz častejšie zaoberá aj nadváhou detí

Obezitológia sa čoraz častejšie zaoberá aj nadváhou detí

Nezdravé stravovanie a nedostatok pohybu spôsobilo alarmujúci počet detí s nadváhou. Obezitológia preto čoraz častejšie rieši zdravotné komplikácie malých pacientov, ktoré spôsobila práve obezita. Už v malom veku ich trápi cukrovka či kardiovaskulárne ťažkosti. Rodičia by preto mali o to viac dbať na zdravý životný štýl, ktorý pomôže ich ratolestiam vyhnúť sa kilám navyše.

Fastfood nie je odmena

Za ostatné roky výrazne stúpla popularita rýchleho občerstvenia. Obezitológia upozorňuje, že veľkú chybu v tom robia aj rodičia. Na jednej strane deťom takéto stravovanie zakazujú, na druhej im ho dávajú ako odmenu za dobré vysvedčenie alebo iné úspechy. Pre nich sa takéto nezdravé jedlo stáva ešte atraktívnejšie. Ukážte im alternatívu a odmeňujte ich inými spôsobmi. Pokiaľ to má byť zážitok spojený s jedlom, vyberajte zaujímavé podniky, ktoré ponúkajú zdravšie menu.

Dajte na rady obezitológie – hýbte sa viac a spoločne

Ďalším problémom je nedostatok pohybu. Darmo budete deťom vysvetľovať, že musia viac cvičiť, keď to nerobíte ani vy sami. Využite preto jeden trik z obezitológie. Nájdite si také aktivity ktoré budete robiť spoločne. Môžu to byť túry, prechádzky v parkoch alebo kolektívne športy.

Nezabúdajte na vysoký podiel zeleniny a ovocia

V našich jedálničkoch sa veľmi zvyšuje množstvo skonzumovaného mäsa. Obezitológia radí nahradiť ho za väčší podiel zeleninových pokrmov, ktoré majú dostatok výživných látok a vláknin. Okrem toho varte dvakrát týždenne rôzne druhy rýb. Nezdravé tuky vymeňte za lososa či avokádo, ktoré prospejú ich organizmu.

Limitujte čas strávený pri počítači

Prinúťte deti, aby trávili menej času pri počítači, smartfone alebo hernej konzole. Rozdeľte im deň na niekoľko blokov a určite im, ako dlho môžu takto nečinne sedieť. Následne to musia kompenzovať nejakým pohybom. Je len na vás, či to bude šport, alebo nejaké domáce povinnosti.

Čo je to obezitológia?

Obezitológia je medicínsky odbor, ktorý sa zaoberá prevenciou, diagnostikou a liečbou obezity. Vysoká nadváha je generačným ochorením, ktorému musíme venovať viac pozornosti. Pomocou obezitológie dokážu pomôcť aj deťom, ktoré už v útlom veku prepadli nezdravému životnému štýlu.

Rodinná spoločnosť JAAT Style s.r.o. v Košiciach sa viac ako 20 rokov venuje detskej medicíne. MUDr. Andrej Janco sa zaoberá obezitológiou, diabetológiou a internou medicínou. MUDr. Alena Janecová má na starosti endoskopiu, detskú gastroenterológiu, USG a pediatriu. Spoločne ponúkajú špičkové skúsenosti, ktoré pomáhajú tisícom detských pacientov zo Slovenska a zo zahraničia.


Cottbuská 13 04023 Košice II
tel.: +421556426069

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888