Ako môže kryoterapia zlepšiť vaše zdravie a uľaviť od bolesti

Ako môže kryoterapia zlepšiť vaše zdravie a uľaviť od bolesti

Viete, čo je kryoterapia? Ide o krátkodobé aplikácie extrémne nízkej teploty na konkrétnu časť tela. Spôsobia sťahovanie svalov, zvýšenie krvného obehu, zmierenie zápalu i zrýchlenie bunkovej regenerácie. Kryoterapia je odporúčaná obzvlášť pri lokálnych zraneniach sprevádzaných bolesťami chrbta, kolien a iných kĺbov. Taktiež je vhodná pri poškodení väzov, stuhnutí svalov či poraneniach pokožky.

Kryoterapia ako terapia mrazom

Kryoterapia je označovaná aj ako terapia chladom, keďže pracuje s teplotami pod bodom mrazu. Nemusíte sa obávať, ide o bezpečnú procedúru. Je obzvlášť obľúbená medzi športovcami a celebritami, ktoré využívajú pôsobenie chladu na regeneráciu organizmu po náročných vystúpeniach. Kryoterapia prináša úľavu od bolesti, znižovanie zápalu a rýchlejšiu regeneráciu svalov. Prispieva k zlepšeniu fyzického výkonu aj krvného obehu. Sú preukázané aj jej účinky na zjemnenie pokožky aj zmiernenie vrások. Každopádne, vždy sa poraďte s ortopédom alebo fyzioterpautom, príp. iným odborníkom, či je kryoterapia pre vás vhodná. Dôležité je totiž určiť vhodnú dĺžku aj počet jednotlivých procedúr. Platí, že čím viac kryoterapií vaše telo zvládne, tým lepšie dokáže bojovať so stresom spôsobeným chladom, a teda sa začne sústrediť na regeneráciu. Kryoterapia je dnes dôležitou súčasťou obzvlášť pri liečbe poúrazových stavov pohybového aparátu.

Typy kryoterapie

Prvou možnosťou je kryoterapeutická komora. Vstúpite do špeciálnej kabíny, ktorá sa naplní zmesou dusíka a vzduchu. Buďte bez obáv, fyzioterapeut po celý čas monitoruje váš zdravotný stav. Takáto kryoterapia trvá max. 3 minúty. Následne sa odporúča presun do tzv. aeróbnej miestnosti, kde by ste sa mali venovať cvičeniu 10 – 15 min. Kryoterapia v komore je možná max. dvakrát denne, vrcholoví športovci ju môžu absolvovať aj tri razy. Druhou možnosťou je tzv. lokálna kryoterapia. Funguje na princípe zníženia teploty postihnutých tkanív kĺbov, svalov a šliach. Celá procedúra trvá 2 – 3 minúty, pri väčších plochách aj 4 minúty. Aký je účinok? Mrazivá teplota (menej ako – 100 °C) postihnuté miesto prekrví a naštartuje hojivý proces. Ide o účinný spôsob pôsobenia proti zápalom, bolesti aj opuchom. Lokálna kryoterapia je možná max. tri razy denne, pričom medzi jednotlivými aplikáciami musí byť troj- až štvorhodinová prestávka. Lokálna kryoterapia je odporúčaná po orto-chirurgických zákrokoch, pri akútnej periartropatii a záchvatoch bolesti chrbtice, reflexu, akútnych zápaloch mäkkých tkanív, po mobilizácii kĺbov či pred fyzioterapeutickou alebo ergo terapeutickou liečbou. V niektorých prípadoch sa kryoterapia končí pocitmi tŕpnutia, ktoré však po dokončení liečby rýchlo zmiznú.

Trápia vás športové zranenia, bolesti chrbtice, kĺbov či hlavy? Zastavte sa v rehabilitačnom centre FITCLINIC v Bratislave. Učíme, ako predchádzať zraneniam, pomáhame s prípravou pred operáciami i s okamžitou pooperačnou terapiou, riešime poúrazové stavy, vrodené aj získané ochorenia pohybového aparátu, chronické bolesti aj akútne stavy. Kontaktujte nás pre viac informácii.

Seberíniho /9 82103 Bratislava II
tel.: +421918676787

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888