Kedy je potrebné endodontické ošetrenie a ako prebieha?

Kedy je potrebné endodontické ošetrenie a ako prebieha?

Endodontické vyšetrenie je pomerne častý zubársky zákrok, ktorý zahŕňa ošetrenie zubnej drene a koreňových kanálikov. Hoci to môže znieť ako veľmi bolestivý zákrok, jedná sa o vyšetrenie spolu s anestézou, ktorého účelom je predovšetkým zabrániť zápalu a zachovanie zubu. Zistite viac o tom, čo všetko endodontické vyšetrenie zahŕňa, kedy je potrebné ho vykonať a ako prebieha.

Čo je endodontické vyšetrenie?

Ako už bolo spomenuté, endodontické vyšetrenie patrí medzi široké spektrum výkonov každej zubnej ambulancie, ktorého cieľom je ošetrenie koreňových kanálikov a zubnej drene. V prípade zápalu zuba sa edodontické vyšetrenie vykoná ako snaha o zachovanie zubu v ústach. Endodontické vyšetrenie sa ľudovo nazýva aj "vyťahovanie nervov“. Ako už tento hovorový názov vypovedá, jedná sa o ošetrenie koreňové systému zubov. Drobné cievy a nervy, ktoré sa nachádzajú v koreňových kanálikoch a cez vchody v nich prechádzajú do zubnej drene. Zubná dreň má následne na starosti vyživovanie celého zuba.

Kedy je endodontické ošetrenie potrebné?

Problém nastáva v momente, keď je vnútorná časť zubu, teda zubná dreň, poškodená prípadne infikovaná, v dôsledku čoho vzniká v zube zápal. Zápal v zubnej dreni však najčastejšie vznikne ako dôsledok hlbokého a neošetreného zubného kazu. V zubných kazoch sa zvyčajne nachádza množstvo baktérií, ktoré postupne prenikajú do zubnej drene a spôsobujú zápal.
Zápal zubu zvyčajne spôsobuje nepríjemnú a silnú bolesť a v niektorých prípadoch sprevádza zápal aj opuch, zvýšená citlivosť na tlak alebo na tepelné podnety, napríklad ľadový nápoj či horúci čaj. Ide o veľmi nepríjemný stav, ktorý si vyžaduje endodontické vyšetrenie čo najskôr. Vďaka endodontickému vyšetreniu môžete predísť infikovaniu kosti v oblasti koreňa zubu, ktoré je v prípade neliečenia spôsobuje postupnú deštrukciu kosti.

Aký je postup endodontického ošetrenia?

Endodontické vyšetrenie zjednodušene spočíva v správnej diagnostike, následnej anestézií, odstránení kazu, spriechodnení a vyčistení kanálikov a následne ich vyplnení.
V prvom kroku endodontického vyšetrenia je dôležitá správna a dôkladná diagnostika problému. Zubný lekár skúša poklop po zube, pôsobenia tlaku či ľadovú vatu a taktiež sa vyhotovuje intraorálna snímka.

Po diagnostike je pacientovi pred endodontickým vyšetrením podaná lokálna anestézia, aby necítil bolesť a vyšetrenie tak bolo znesiteľnejšie. Po podaní anestézie začína zubný lekár samotný zákrok. V prvom rade je potrebné odstrániť zubný kaz prípadne zubnú výplň a taktiež vyčistiť samotný zub, aby sa vytvoril prístup do zubnej drene.
Každý zub má iný počet koreňových kanálikov (niektoré zuby majú jeden, niektoré dokonca 5 kanálikov) a preto je i cena endodontického ošetrenia rôzna. Všetky koreňové kanáliky je totiž potrebné spriechodniť až po koniec koreňa a dôkladne vydenzifikovať tak, aby boli zlikvidované všetky baktérie.

Po chemickom vyčistení všetkých kanálikov je potrebné ich hermetické uzatvorenie uzatvoriť koreňovou gutaperčovou výplňou a vyhotovenie novej intraorálnej snímky pre kontrolu stavu. Po endodontickom ošetrení býva zub ešte pár hodín či dní citlivý.

U nás v DENTA Group vám ponúkame službu zubnej ambulancie aj pohotovosti a široké spektrum zákrokov, ktoré realizujeme pomocou moderných technológií. Neváhajte a v prípade akýchkoľvek problémov so zubami nás kontaktujte.


Drieňová 38 82102 Bratislava
tel.: +421243423433

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888