Prečo je hypertenzia nebezpečná a ako sa jej vyhnúť?

Prečo je hypertenzia nebezpečná a ako sa jej vyhnúť?

Hypertenzia je nebezpečné ochorenie, ktoré sa prejavuje veľmi nenápadné. Práve preto sa hypertenzia, teda vysoký krvný tlak inak nazýva aj tichý zabijak. S hypertenziou sa dá dlho existovať aj bez liečby, no dôsledky neliečenia tohto ochorenia môže dôjsť k nezvratným poškodeniam ciev či orgánov. Zistite, čo hypertenziu zapríčiňuje a ako sa jej vyhnúť.

Prečo by sa hypertenzia nemala podceňovať a čo ju spôsobuje?

Hypertenzia, teda vysoký krvný tlak nastáva, keď je krv pumpovaná zo srdca príliš intenzívne. Znamená to, že srdce pumpuje krv do ostatných častí tela zvýšenou silou. Zvýšená sila znamená i zvýšený nápor na cievy, teda rozvádzače krvi, ktorý môže spôsobiť ich poškodenie.

Okrem poškodenia ciev spôsobuje hypertenzia i poškodenia viacerých dôležitých orgánov v ľudskom tele. Hypertenzia teda ohrozuje samotné srdce, ale taktiež i mozog, obličky alebo oči. Nebezpečné prejavy hypertenzie sú napríklad závrate, krvácanie z nosa, krv v moči, bolesť v hrudi či lapanie po dychu. V takýchto prípadoch je potrebné vyhľadať okamžitú lekársku pomoc.

Hypertenziou trpia najmä staršie ročníky, keďže jej pravdepodobnosť sa pribúdajúcim vekom zvyšuje. Okrem veku však hypertenziu spôsobuje najmä zlá životospráva a nezdravý životný štýl. Je dokázané, že hypertenzia v mnohých prípadoch postihuje ľudí so zvýšeným stresom, fajčiarov či cukrovkárov a ľudí konzumujúcich nezdravú stravu. Hypertenziu spôsobuje i nadmerné pitie alkoholu, nedostatok pohybu a nadmerné psychické napätie.

Ako sa vyhnúť problémom s hypertenziou?

V prvom rade je dôležité kompletne zmeniť životosprávu, vynechať ťažké a nezdravé jedlá a zaradiť do svojho bežného harmonogramu viac pohybu. Dôležitý je i pokoj, vyhýbanie sa stresu a pravidelný pitný režim. V prípade ľudí s nadváhou je dôležitý aj úbytok hmotnosti.

Pri menej závažných problémoch s hypertenziou je určite prospešné aj užívanie bylinkových čajov alebo liečivých tinktúr na to určených. Niektoré bylinky totiž priaznivo ovplyvňujú jeho reguláciu a udržiavajú krvný tlak v norme. Treba však pamätať na to, že sa jedná iba o podpornú liečbu hypertenzie a v žiadnom prípade sa nejedná o plnohodnotnú náhradu za účinné látky obsiahnuté v liekoch na hypertenziu, ktoré vám predpíše lekár.

Vďaka návšteve lekára sa dozviete, aký typ hypertenzie trápi vás. Existuje totiž primárna a sekundárna hypertenzia. V prípade primárnej hypertenzie je liečbou najmä zmena životného štýlu. Ak zmena nezaberie, nasadia sa na hypertenziu lieky. Ak vás však trápi sekundárna hypertenzia, lekár vám nasadí liečbu na váš konkrétny stav.

Neštátne zdravotnícke zariadenie Cumulus v Košiciach vám ponúka ambulantné služby a vyšetrenia rôznych zdravotných ochorení. Okrem ambulancie praktického lekára pre dospelých u nás nájdete interné ambulancie či ambulancie plastickej chirurgie. Naše laboratóriá disponujú modernými prístrojovým vybavením a špecializovanými pracovníkmi, ktorí sú tu vždy pre vás. Neváhajte a v prípade problémov nás navštívte alebo kontaktujte.

Rastislavova 786 /45 04001 Košice IV
tel.: +421556221562

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888