Vnútorná vs. vonkajšia sauna – ktorú si vybrať?

Vnútorná vs. vonkajšia sauna – ktorú si vybrať?

Vnútorná či vonkajšia sauna predstavuje luxus, ktorý si dnes môže dovoliť takmer každý. Pri výbere správnej sauny, ktorá dokonale spĺňa všetky vaše požiadavky je však potrebné zvážiť niekoľko faktorov, aby ste v konečnom dôsledku boli spokojní. Dnes existuje viacero druhov sáun i faktorov, ktoré zvážiť - napr. typ sauny, vykurovacia technológia či osvetlenie sauny. Zistite, ako a podľa čoho sa rozhodnúť.

Prečo sa vonkajšia sauna oplatí

Jedným z najdôležitejších faktorov, ktorý pri výbere sauny zvážiť je jej umiestnenie. Vonkajšia sauna v posledným rokoch rastie na popularite a môže za to hneď niekoľko dôvodov. Vonkajšia sauna ponúka skvelý a intenzívny zážitok pre vašu myseľ i telo, najmä ak vlastníte chatu v horách. Je totiž jedinečným spojením dokonalého relaxu v priamo v prírode. Vonkajšiu saunu môžete v exteriéri umiestniť ako voľne stojaci objekt priamo v záhrade, alebo ju integrovať v dome či chate so vstupom na terasu či do záhrady. Vonkajšia sauna môže byť taktiež súčasťou multifunkčnej stavby so saunou. Ako to už býva, vonkajšia sauna so sebou prináša výhody i nevýhody.

Medzi hlavné výhody vonkajšej sauny patrí možnosť výberu akýchkoľvek rozmerov a dispozície. Znamená to, že si môžete vybrať z hotových modelov vonkajších sáun, ale taktiež si vašu vonkajšiu saunu môžete navrhnúť podľa seba. Vybrať podľa seba si môžete i konštrukčný materiál či obkladové drevo, ktoré bude na výstavbu vašej vonkajšej sauny použité. Najväčším pozitívom vonkajšej sauny je bezprostredný kontakt s prírodou, ako aj možnosť chladenia sa v snehu, potoku či záhradnom jazierku. Najmä v zime je vonkajšia sauna úžasným zážitkom, ktorý pozitívne vplýva ja ľudský organizmus i psychiku.

Vonkajšia sauna však prináša aj určité nevýhody. Najmä v prípade voľne stojacej vonkajšej fínskej sauny sú to náročnejšie požiadavky na izoláciu, voľbu obkladového dreva i samotnú stavbu. Medzi ďalšie nevýhody patria i vyššie obstarávacie a prevádzkové náklady.

Aké výhody ponúka vnútorná sauna

Aj vnútorná sauna ponúka svojim majiteľom určité výhody. Oproti vonkajšej saune je vnútorná sauna jednoduchšia na realizáciu i stavebnú prípravu. Ako súčasť domu je taktiež jej celková údržba jednoduchšia. V prípade vnútornej sauny je možné zvoliť voľne stojacu saunu, výsuvnú saunu alebo saunu integrovanú do steny. Keďže sa vnútorná sauna nachádza v interiéri, poskytuje oproti vonkajšej saune oveľa viac súkromia. Po saunovaní je taktiež možné schladiť sa pohodlne v sprchovom kúte alebo vo vani v bezprostrednej blízkosti sauny. Jednou z popredných výhod vnútornej sauny sú nižšie prevádzkové aj obstarávacie náklady.

V porovnaní s vonkajšou saunou však vnútornej chýba kontakt s prírodou a jedinečná atmosféra. Taktiež je nutné počítať s určitým priestorom, ktorý v rámci domu či chaty vnútorná sauna zaberie. Nie je preto vhodná do malých priestorov.

Internetový obchod TOPSAUNA.sk vám ponúka kvalitné interiérové aj exteriérové sauny v rôznych prevedeniach. Súčasťou nášho sortimentu je konštrukčný materiál, dosky na lavice, obkladové drevo, vykurovacia technológia, osvetlenie sauny či rôzne doplnky. Neváhajte a navštívte náš internetový obchod ešte dnes.


Nová 175 02744 Tvrdošín
tel.: +421905133124

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888