Aké doplnky výživy je prospešné užívať

Aké doplnky výživy je prospešné užívať

Doplnky výživy sú perfektnou voľbou, ak máte oslabenú imunitu, začínate cvičiť, chudnúť alebo pociťujete zdravotné ťažkosti. V súčasnosti nájdete v každej lekárni rôzne druhy doplnkov výživy, pričom každý z nich priaznivo pôsobí na inú oblasť. Je však potrebné uviesť, že správne dávkovanie doplnkov výživy je kľúčom k ich naozajstnému účinku. Aké doplnky výživy teda užívať? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Ako a kedy sa užívajú doplnky výživy?

Doplnky výživy je potrebné užívať pravidelne a taktiež podľa odporúčaní lekárov či lekárnikov. Všeobecne platí, že podľa jednotlivých typov doplnkov výživy je potrebné dodržať aj ich dávkovanie. Napríklad doplnky výživy, ktoré tvoria minerály či vitamíny je vhodné konzumovať spoločne s jedlom. Keďže vitamíny a minerály sú iba doplnkom výživy a nie potravou, konzumácia s jedlom napomáha k ich lepšiemu vstrebaniu. Koniec koncov, minerály a vitamíny sa bežne nachádzajú v potrave, nie samostatne.

Univerzálne doplnky výživy

Najznámejšie doplnky výživy, ktoré užíva množstvo ľudí sú najmä multivitamíny. Tieto výživové doplnky obsahujú mix potrebných vitamínov a minerálov v optimálnej dávke. Jedná sa o vitamíny A, B, C, D, ale tiež rôzne kyseliny či minerály ako horčík a vápnik. Keďže mnoho ľudí má zväčša nižšiu hladinu vitamínov ako je odporúčané, tieto doplnky výživy sú tou najvhodnejšou voľbou pre celkové prosperovanie organizmu. Keďže multivitamínové doplnky výživy obsahujú dennú odporúčanú dávku, je ideálne a odporúčané užívať ich vždy počas raňajok.

Vitamínové doplnky výživy

V rámci doplnkov výživy môžete užívať vitamíny i samostatne, vždy v závislosti od požadovaného účinku. Napríklad vitamíny skupiny B priaznivo vplývajú na látkovú výmenu a zrýchlenie metabolizmu a tiež účinne odbúravajú tuky, sacharidy či proteíny. Práve preto je vhodné tieto doplnky výživy užívať počas raňajok. Doplnky výživy obsahujúce C vitamín zase môžete užívať kedykoľvek počas dňa, avšak rozpustený vo vode. Medzi popredné účinky vitamínu C patrí najmä posilnenie celkového imunitného systému a obranyschopnosť organizmu voči chrípke či prechladnutiu. Najmä v chladnejšom období je pravidelné dopĺňanie vitamínu C veľmi prospešné. Užívať ho môžete i viackrát denne. Vitamín D priaznivo pôsobí najmä na kosti a keďže je rozpustný v tukoch, je vhodné ho po užití zapiť pohárom mlieka. Vitamín D je možné užiť kedykoľvek počas dňa, s jedlom i bez jedla.

Doplnky výživy s obsahom minerálnych látok

Pre posilnenie imunity, kostí, svalov či správnej funkcie látkovej výmeny je vhodné užívať i doplnky výživy s obsahom dôležitých minerálov, alebo minerály dopĺňať samostatne. Jedným z dôležitých minerálov pre náš organizmus je vápnik. Ten okrem posilnenia kostí a svalov zlepšuje cirkuláciu krvi, pohyb svalov či uvoľňovanie hormónov. Je možné ho užívať kedykoľvek počas dňa. Často dostať doplnky výživy s obsahom vápnika i horčíka, pretože je ich vzájomná kombinácia je prospešná. Horčík alebo magnézium je vhodné užívať aj po športových aktivitách, pretože účinne pomáha uvoľniť svalové kŕče. Okrem toho však priaznivo pôsobí aj nervový systém a psychickú pohodu. Je preto vhodné užívať ho pred spaním.

Lekáreň MEDA, ktorú nájdete v Trnave, vám ponúka kvalitné doplnky výživy pre správnu funkciu vášho organizmu. Nájdete u nás tiež široký sortiment voľnopredajných liekov či liekov na predpis, zdravotnícke pomôcky a obuv. Taktiež vám radi pomôžeme a poradíme. Preto neváhajte a navštívte našu lekáreň MEDA ešte dnes.


Štefánikova 125 /35 91701 Trnava
tel.: +421335340337

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888