Čo sú výživové doplnky a ako ich správne užívať

Čo sú výživové doplnky a ako ich správne užívať

Výživové doplnky sú charakterizované ako koncentrované zdroje živín, minerálov, vitamínov a iných látok s fyziologickým či výživovým účinkom. Ich výroba prebieha v súlade s potravinovým kódexom. Je potrebné zdôrazniť, že výživové doplnky nie sú lieky. Sú definované ako potraviny na doplnenie prirodzenej stravy. Prečo ich vlastne ľudský organizmus potrebuje? Odpoveď je jednoduchá a ukrýva sa už v samotnom názve – doplnenie.

Prečo človek potrebuje výživové doplnky?

Človek by mal získavať zdraviu prospešné látky a živiny najmä z pestrej stravy, avšak to sa v drvivej väčšine prípadov nedeje. Výživové doplnky sú doplnkom výživových potrieb ľudského organizmu. Ich konzumácia je obzvlášť odporúčaná rekonvalescentom zotavujúcim sa po chorobe, ale aj tehotným ženám, ženám po pôrode či športovcom, keďže majú vysoký výdaj energie. Výživové doplnky sú odporúčané aj v starobe. S pribúdajúcimi rokmi telo nie je schopné rozkladať a absorbovať výživné látky. Starší ľudia taktiež musia užívať viacero liekov, ktoré môžu narúšať príjem živín. Je neodškriepiteľným faktom, že ľudský organizmus trpí pri nedostatku živín a zdraviu prospešných látok, čo často vedie k rôznym problémom psychického i fyzického charakteru. Odporúčané však nie sú len výživové doplnky, ale aj vitamíny či sušené bylinky, ktorých liečivé účinky v bohatej miere využívali aj naši predkovia.

Pozorný výber výživových doplnkov

Výživové doplnky by sa mali – podobne ako voľnopredajné lieky – užívať až po konzultácii s lekárom, lekárnikom či terapeutom. Je nevyhnuté získať vedomosti o kontraindikáciách a prípadnom spolupôsobení výživového doplnku s liekmi, ktoré užívate. Pri výbere si pozorne prečítajte zloženie, ale aj skladovanie. To je často prehliadané, a pritom niektoré výživové doplnky potrebujú nielen sucho, ale aj tmu či chlad. V každom prípade, nikdy neumiestňujte výživové doplnky nad kuchynský sporák, rúru či chladničku. Zvyšujete tým riziko ich znehodnotenia. Ďalšou radou je, aby ste výživové doplnky nakupovali výhradne od certifikovaných a overených predajcov, ktorí vám v prípade potreby odborne poradia. Alfou a omegou je správne dávkovanie. Je potrebné vyhýbať sa užívaniu väčšieho množstva ako je odporúčané. Výživové doplnky totiž nefungujú na princípe, že viac je účinnejšie, a teda lepšie. Práve naopak. Nadmerné užívanie zvyčajne vedie k hromadeniu toxických hladín istých živín, čo rozhodne nie je dobré pre zdravie. Napríklad vitamín C sa pomerne ľahko vyplaví močom, ale pri pravidelnom prekročení dávky môže vplývať na tvorbu obličkových kameňov. Ešte jedna poznámka k užívaniu. Výživové doplnky by sa mali užívať s jedlom, príp. po jeho konzumácií, čím predídete bolestiam žalúdka či nevoľnosti.

Kvalitné výživové doplnky, čaje, sušené bylinky, energy produkty, čínsku medicínu, vitamíny a minerály, telové a ušné sviečky, kozmetiku a iné produkty od overených výrobcov nájdete v obchode Poradenstva Milara. Poskytujeme aj koučing a terapie. Kontaktujte nás pre viac informácií.


gen. M. R. Štefánika 43 90101 Malacky
tel.: +421905520365

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888