Čo všetko v sebe skrýva neviditeľný strojček?

Čo všetko v sebe skrýva neviditeľný strojček?

Ako už názov napovedá, neviditeľný strojček vie neviditeľným spôsobom vyrovnávať zuby. Neviditeľný strojček pomocou priehľadných fólií posúva zuby do požadovaného stavu. Tento spôsob vyrovnávania zubov absolvovalo už niekoľko miliónov ľudí vo viac ako 45 krajinách po celom svete. V nasledujúcich riadkoch sme zhrnuli, ako neviditeľný strojček vlastne funguje, ako vytvára rovné zuby a aké sú jeho výhody či prípadné obmedzenia.

Fungovanie neviditeľného strojčeka

Neviditeľný strojček Invisalign® zuby vyrovnáva pomocou série dôkladne kontrolovaných pohybov. Okrem priehľadnosti a presného používania tlaku je výhodou aj správne načasovanie. V každej fáze liečby sa pohybujú len niektoré zuby, presne podľa stanoveného liečebného plánu.

Postup liečby neviditeľným strojčekom

Liečebný plán sa navrhuje ešte pred samotnou aplikáciou neviditeľného strojčeka. Pred zahájením liečby neviditeľným strojčekom prebieha konzultácia so skúseným ortodontistom, ktorý má kvalifikáciu na liečbu systémom Invisalign®. Jedným z nich je aj MUDr. Matúš Cinzer s ortodontickou ambulanciou sídliacou v Bratislave.

Liečebný postup

Po úvodnej konzultácii, kde sa zhodnocuje stav pacienta a preberá sa priebeh liečby neviditeľným strojčekom, nasleduje séria vyšetrení. Návrh liečby sa vytvorí na základe röngenových snímkov, 3D skenu zubov a ďalšej fotodokumentácie. V ordinácii MUDr. Matúša Cinzera navyše pomocou špeciálneho softvéru dokážu virtuálne zrealizovať výsledok liečby.

Aplikácia neviditeľného strojčeka

Dĺžka liečby neviditeľným strojčekom je porovnateľná s dĺžkou nosenia klasického zubného strojčeka. Neviditeľný strojček sa nasádza na dôkladne vyčistené zuby, pričom každý pacient dostane podrobnú inštruktáž a poučenie. Na kontrolu sa s neviditeľným strojčekom chodí každé 2-3 mesiace. Po absolvovaní liečby neviditeľným strojčekom dostane pacient retenčné, teda udržiavacie aparáty, aby zuby v požadovanej pozícii zostali. V záverečnej fáze sa kontroly vykonávajú už vo väčších časových rozostupoch, a to po 3, 6 a 12 mesiacoch.

Fungovanie s neviditeľným strojčekom

Okrem toho, že neviditeľný strojček nie je vidno, pacient s ním môže jesť čo chce, keďže pri jedle sa dáva dole. Neviditeľný strojček sa jednoducho čistí kefkou a vodou, prípadne pomocou špeciálnych čistiacich tabliet. Fajčenie sa počas nosenia strojčeka neodporúča vzhľadom nato, že by na ňom mohli zvyknúť fľaky či neželaný farebný odtieň. Počas jeho nosenia sa tiež neodporúča žuvanie žuvačky.

Neviditeľný materiál

Neviditeľný strojček sa odporúča nosiť 22 hodín denne s výnimkou jedla a hygieny. Neviditeľný strojček nemá vplyv na rozprávanie, akurát si treba počas prvých týždňov na jeho prítomnosť v ústach zvyknúť. Priehľadné vyrovnávače sú vyrobené z termoplastických materiálov na úrovni zdravotných prostriedkov, teda spĺňajú tie najvyššie štandardy hygieny.

Neviditeľný strojček aplikujú iba školení zubní lekári a ortodontisti. Jednou zo špecializovaných ambulancii je aj ambulancia čeľustného ortopéda MUDr. Matúša Cinzera, ktorý zbiera skúsenosti vo svojom odbore viac ako 20 rokov.

Sološnická 36 84104 Bratislava IV
tel.: +421265440272

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888