Prečo by gynekológia mala byť povinnou zastávkou každej ženy aspoň raz ročne?

Prečo by gynekológia mala byť povinnou zastávkou každej ženy aspoň raz ročne?

Gynekológia a návšteva gynekológa i dnes naháňajú niektorým ženám strach, aj keď vo väčšine prípadov pri preventívnych prehliadkach ide o celkom bezbolestné a najmä veľmi dôležité vyšetrenie, ktoré by mala absolvovať každá žena. Vďaka preventívnym prehliadkam u gynekológa je možné predísť viacerým závažným ochoreniam a odhaliť ich v rannom štádiu, vďaka čomu je možné zvoliť vhodnú liečbu čím skôr. Návštevu u gynekológa by ste tak nemali podceniť.

Aj vám naháňa gynekológia strach a preventívnych prehliadok sa obávate?

Gynekológia, urológia či zubná ambulancia sú azda top tromi ambulanciami, ktoré ľuďom naháňajú strach, a pritom ide o ambulancie, ktorých návšteva by mala byť samozrejmosťou. Gynekológiu i dnes viaceré ženy navštívia až keď problém, ktorý ich trápi prerastie do štádia kedy sa objaví bolesť či alarmujúce príznaky. Samozrejme, ide o nesprávny postup, vďaka pravidelným preventívnym prehliadkam je možné sa vyvarovať nie len bolesti, ale i viacerým ochorenia, ktoré ženy trápia. Gynekologické ambulancie sú dnes zväčša vybavené modernou technológiou a vyšetrenie gynekológom je takmer bezbolestné.

Vďaka preventívnej prehliadke u gynekológa sa môže žena vyhnúť vážnym a nebezpečným ochoreniam, ako napríklad rakovina krčka maternice, vaječníkov, rakovina prsníkov, ale aj pohlavným chorobám, ktoré môžu postihnúť vnútorné a vonkajšie genitálie. Ak sa v prípade ich zistenia nenastaví okamžitá liečba ohrozené je nie len zdravie ženy ale i jej plodnosť či život. Preventívna prehliadka pritom trvá len niekoľko minút, väčšinou pacientka do štvrť hodiny odchádza domov, obávať sa teda nie je čoho.

Ako prebieha pravidelná preventívna prehliadka u gynekológa?

Preventívna prehliadka u gynekológa by mala byť samozrejmosťou a aj napriek tomu ju využíva len zhruba 23% slovenských žien, toto číslo by sa dalo označiť ako alarmujúce, a preto je nevyhnutné zvyšovať povedomie o jej dôležitosti medzi ženami.

Po dovŕšení 18 rokov má žena nárok na preventívnu gynekologickú prehliadku raz do roka a prehliadka je hradená zdravotnou poisťovňou. Pokiaľ je všetko v poriadku gynekológ vás pošle domov. Vďaka takémuto vyšetreniu sa minimalizuje riziko viacerých nebezpečných ochorení, ako napríklad sexuálne prenosných ochorení či častých porúch menštruačného cyklu, ale i zápalov, polypy maternice, endometrióz a nádorových ochorení, ako napríklad rakoviny prsníkov a rakoviny krčka maternice. Gynekológ tiež zodpovie akékoľvek prípadné otázky a dôsledne vám odpovie.

Ambulancia Bugárová Ružena, MUDr. - GYNARUB s.r.o. so sídlom v Žiari nad Hronom vám ponúka základné aj kompletné gynekologické a pôrodnícke vyšetrenia a drobné ambulantné zákroky. Vážime si každú jednu našu klientku a jej dôveru, ktorú vkladá do našich rúk. Kladieme dôraz na kvalitne odvedené služby, ľudský a individuálny prístup a spokojné klientky.


Dr. Janského 478 96501 Žiar nad Hronom
tel.: +421456723079

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888