Čo sú to zdravotnícke pomôcky a kto vám ich môže predpísať?

Čo sú to zdravotnícke pomôcky a kto vám ich môže predpísať?

Poznáme viaceré zdravotnícke pomôcky, ktoré sa ďalej rozlišujú podľa určitých kritérií a delia do rôznych podskupín. Je potrebné poznať rozdiel medzi zdravotníckou pomôckou a liekom či liečivom. Zdravotnícke pomôcky vám môže okrem lekára predpísať i zdravotná sestra či pôrodná asistentka, avšak záleží, akú zdravotnícku pomôcku potrebujete a pre aký zdravotný problém ju budete využívať.

Čo sú to zdravotnícke pomôcky?

Zdravotnícke pomôcky sú odborne definované ako: „ nástroj, prístroj, zariadenie, počítačový program, materiál alebo iný výrobok používaný samostatne alebo v kombinácii určený výrobcom na diagnostické, preventívne, monitorovacie účely alebo liečebné účely, na zmiernenie ochorenia alebo na kompenzáciu zranenia, zdravotného postihnutia, na skúmanie, nahradenie alebo zmenu anatomickej časti tela alebo fyziologického procesu, na reguláciu počatia, ktorého hlavný účinok sa nezískal farmakologickými prostriedkami, imunologickými prostriedkami ani metabolizmom, ale ktorého činnosť možno podporovať týmito prostriedkami; za zdravotnícku pomôcku sa považuje aj príslušenstvo zdravotníckej pomôcky, ktoré je špecificky určené výrobcom na použitie spolu so zdravotníckou pomôckou.“

Zdravotnícke pomôcky tak majú za účel najmä pomáhať ľuďom pri prekonávaní zdravotných problémov, ťažkostí, pri rôznych hendikepoch či pomáhať po operáciách alebo pri rehabilitáciách. Zdravotnícke pomôcky sa delia na všeobecné zdravotnícke pomôcky a zdravotnícke pomôcky, ktoré sú vyrobené a prispôsobené na mieru. Všeobecnú zdravotnícku pomôcku je možné zakúpiť v špecializovaných lekárňach či predajniach, potrebný je len lekársky predpis, ktorý má zväčša platnosť jeden mesiac, avšak pri niektorých zdravotníckych pomôckach nie je potrebný ani lekársky predpis. Zdravotnícke pomôcky na mieru je náročnejšie vyrobiť, nakoľko má viaceré špecifiká a musí spĺňať presné nároky pacienta, na takúto zdravotnícku pomôcku je predpis zväčša platný až zhruba tri mesiace.

Čo sú to zdravotnícke pomôcky?

Môže byť náročné rozlíšiť zdravotnícke pomôcky od liekov a liečiv. Rozhodujúce je tu vyjadrenie lekára, ktorý rozhoduje aký bude hlavný účinok a cieľ ďalšieho využitia zdravotníckej pomôcky. Pokiaľ potrebujete predpísať vybranú zdravotnícku pomôcku, ktorá vám má pomôcť vyriešiť váš zdravotný problém, obráťte sa na lekára či overeného odborníka, ktorý je oprávnený na predpisovanie zdravotníckych pomôcok a dokáže vám poradiť o ich vhodnom používaní.

Naša Lekáreň Paracelsus v Turzovke vám ponúkame kvalitné služby tradičnej lekárenskej starostlivosti poskytované kvalifikovaným a skúseným personálom v príjemnom prostredí, vždy s osobným prístupom, ktorý prispôsobujeme vašim potrebám. Vaše zdravie je pre nás na prvom mieste, preto vám vždy radi a ochotne poradíme a odpovieme na prípadné otázky pri výbere liekov, homeopatík či o ich správnom používaní.


Stred 44 02354 Turzovka
tel.: +421414353011

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888