Kto vám môže predpísať zdravotnícke pomôcky?

Kto vám môže predpísať zdravotnícke pomôcky?

Zdravotnícke pomôcky sú delené na všeobecné zdravotnícke pomôcky alebo zdravotnícke pomôcky na mieru. O akú pomôcku ide rozhoduje lekár či osoba oprávnená na jej predpis. Niekedy môže byť náročné rozlíšiť zdravotnícku pomôcku od lieku. Oprávnenie na ich predpisovanie na lekársky poukaz má lekár, zdravotná sestra či pôrodná asistentka. Viete ako správne postupovať pri ich výbere s lekárom či v špecializovanej lekárni?

Čo sú to zdravotnícke pomôcky?

Podľa definície zákona zdravotníka pomôcka je: „ nástroj, prístroj, zariadenie, počítačový program, materiál alebo iný výrobok používaný samostatne alebo v kombinácii určený výrobcom na diagnostické, preventívne, monitorovacie účely alebo liečebné účely, na zmiernenie ochorenia alebo na kompenzáciu zranenia, zdravotného postihnutia, na skúmanie, nahradenie alebo zmenu anatomickej časti tela alebo fyziologického procesu, na reguláciu počatia, ktorého hlavný účinok sa nezískal farmakologickými prostriedkami, imunologickými prostriedkami ani metabolizmom, ale ktorého činnosť možno podporovať týmito prostriedkami; za zdravotnícku pomôcku sa považuje aj príslušenstvo zdravotníckej pomôcky, ktoré je špecificky určené výrobcom na použitie spolu so zdravotníckou pomôckou.“

Aký účel majú zdravotnícke pomôcky?

Zdravotnícke pomôcky sú využívané vo viacerých oblastiach, kedy ich pacient nevyhnutne potrebuje na zvládanie určitého hendikepu, zdravotného problému, počas rehabilitácii či po určitej operácii a podobne. Lekár rozhoduje pokiaľ pacient potrebuje špeciálnu zdravotnícku pomôcku vyrobenú na mieru alebo je postačujúca všeobecná zdravotnícka pomôcka. Pri zdravotníckych pomôckach na mieru je čas na jej výrobu a prevzatie dlhší, a to až tri mesiace. Lekársky poukaz na zdravotnícku pomôcku sa vydáva na meno a priezvisko pacienta s uvedením jeho rodného čísla. Pri všeobecnej zdravotníckej pomôcke je takýto poukaz platný jeden mesiac.

Aké zdravotnícke pomôcky sú často predpisované?

Často predpisovanými sú zdravotnícke pomôcky, ktoré pacient nevyhnutne potrebuje napríklad po operácii či pre zvládnutie istého hendikepu. Napríklad po operácii kolena sú nevyhnutnou zdravotníckou pomôckou barle, ktoré sú zároveň často predpisované i starším ľuďom a osobám s ťažkosťami pri chôdzi. Časté sú i rôzne bandáže či spevnenia na kĺby, ktoré poskytujú spevnenie a úľavu postihnutému miestu. V niektorých prípadoch je potrebné rozoznať pokiaľ ide stále o zdravotnícku pomôcku alebo o liek. Všetky faktory musí starostlivo zohľadniť lekár i výrobca či predajca zdravotníckych pomôcok.

V našej lekárni Pilula v bratislavskom Ružinove nájdete široký sortiment liekov zdravotníckych pomôcok, ako aj liečiv a kozmetických prípravkov. Tím skúsených lekárnikov vám rád poradí a odpovie a akékoľvek otázky. V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať. Sme tu pre vás.

Tomášikova 10 82103 Bratislava
tel.: +421243427637

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888