Pokladanie dlažby si vyžaduje rýchlosť a presné oko

Pokladanie dlažby si vyžaduje rýchlosť a presné oko


Počas rekonštrukcie bytov a domov je jedným z dôležitých krokov pokladanie dlažby. Pri jej výbere musíte zohľadňovať nielen dizajn a cenu, ale aj iné praktické faktory. Inštalovanie si vyžaduje rýchlosť. Musíte pracovať šikovne, aby lep nezaschol. Pri pokladaní majte presné oko. Dlažba má ísť v jednej línii, aby na pohľad nevyzerala zle. Ak ju chcete pokladať po prvýkrát, robte to v symetrickom priestore.

Do akých priestorov sa hodí dlažba?

Pokladanie dlažby je vhodné do miestností, ktoré sú najviac využívané a podlaha by sa tam najrýchlejšie zničila. Ideálna je teda do chodby a vstupnej haly, pretože tam často chodievame s topánkami. V kuchyni zase trávime veľa času, popadajú nám rôzne veci, takže sa hodí takýto odolnejší materiál. Okrem toho sa využíva na terasách či balkónoch. Tam však dbajte na mrazuodolnosť dlaždíc, aby neboli v zime šmykľavé.

Bez vzoru pre začiatočníkov

Po príchode do obchodu vašu pozornosť najviac zaujme pekná dlažba so vzorom. No keď sa rozhodnete urobiť pokladanie dlažby sami a po prvýkrát, vyberte si radšej jednoduché dlaždice bez vzoru. Tie sa vám budú ukladať jednoduchšie a skôr zamaskujete aj prípadné chybičky.

Čo urobiť pred pokladaním dlažby?

Na začiatku si musíte pripraviť podlahu. Zbavte sa starej dlažby a vyrovnajte plochu pod ňou. Toto je veľmi dôležitý krok, pretože inak by nebola rozložená rovnomerne a urobili by sa vám schodíky. Rozotrite penetráciu, ktorá celú plochu vyrovná. Počítajte s tým, že musí dva dni schnúť. Až teraz sa môžete pustiť do pokladania dlažby.

Pokladanie dlažby treba plánovať

Keď je penetrácia dobre zaschnutá, vyberte dlažbu z obalu. Najprv si len cvične vedľa seba poskladajte pár kúskov, aby ste vedeli ako presne vyzerá vzor. Teraz ich začnite ukladať priamo na podlahu v miestnosti. Tento krok je veľmi dôležitý, pretože si vďaka tomu dokážete rozplánovať prácu. Pri pokladaní dlažby vás potom nepríjemne neprekvapí to, že vám nevyšiel vzor a už to neviete tak ľahko zachrániť.

Využite tesársku šnúru

Najväčším problémom bývajú asymetrické miestnosti. V tom prípade je výhodnejšie pokladať dlažbu došikma. Pre zachovanie vzoru, ale aj presnej línie, použite tesársku šnúru. Pomôže vám zamerať kachličky a správne ich položiť. Pripravte si lepidlo, ktoré natierate na penetračný náter. Vždy naneste iba menší kus, pretože schne rýchlo. Poukladajte dlažbu a nechajte to všetko zaschnúť. Posledným krokom je špárovanie.

Oleksii Lypchei – obklady, dlažby ponúka obkladačské práce a zavedenie elektroinštalácie v Bratislave a okolí. Mám dlhoročné skúsenosti zo Slovenska i zahraničia. Pracujem s rôznymi druhmi dlažby a ponúkam všetko od výberu vhodného typu obkladu, až po jeho finálnu inštaláciu. Objednávky prijímam telefonicky, takže ma neváhajte čo najskôr kontaktovať.

Obchodná 559 /37 81106 Bratislava I
tel.: +421951519015

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888