Niekoľko praktických rád, ako si vybrať dobré kľučky na dvere

Niekoľko praktických rád, ako si vybrať dobré kľučky na dvere

Kľučky na dvere sú malé, ale o to dôležitejšie detaily, bez ktorých dvere jednoducho neotvoríte. Aj preto je nespochybniteľné, že kľučky na dvere patria medzi najčastejšie používané veci v domácnosti a dokonca sa začali považovať za dizajnový doplnok nielen dverí, ale aj celého interiéru. Kým niekto uprednostní minimalistické kľučky na dvere, iný túži po ozdobnejších variantoch.

Výber kľučky na dvere

Výber kľučky na dvere ovplyvňuje tvar kľučky (klasická podlhovastá, madlo, guľa), variant zámku (kľúč, vložka, zaisťovacia páčka z vnútornej strany dverí), typ kovania, materiál a odolnosť povrchovej úpravy. Na tú dbajte obzvlášť v prípade vchodových dverí, ktoré sú najviac zaťažené a často sa zamykajú a odomykajú. Čiže je vyššie riziko poškriabania kľučky na dvere, a to od kľúčov alebo prsteňov. Pri vchodových dverách sú odporúčané kľučky na dvere s bezpečnostným a spevneným štítovým kovaním alebo kľučky na dvere s rozetovým kovaním. K obľúbeným povrchovým úpravám kľučiek patrí nikel, titán, bronz, meď, nerez a chróm (lesklý alebo brúsený). V rámci použitého materiálu vedie mosadz, hliník, nerez a kované železo. Na trhu sú dostupné aj kľučky na dvere vyrobené zo špeciálnych materiálov ako napríklad živica, sklo či Swarovski krištáľ. Nezabúdajte, že kľučky na dvere majú byť príjemné na dotyk. Musia vám dobre padnúť do ruky.

Kľučky na dvere ako dizajnový doplnok

Aby interiér dokonale ladil, viacerí si dávajú záležať na jeho jednotnom vzhľade. Z toho dôvodu dbajú na dokonalú súhru kľučiek na oknách, dverách a dokonca aj na nábytku. K preferovaným patria kľučky na dvere v striebornom, hnedom, sivom, zlatom, čiernom, bielom či medenom odtieni. Kľučky na dvere musia byť správne namontované, inak vám dvere nebudú dobre slúžiť. Viacerí domáci kutili zvládnu montáž sami. Praktickou radou je, že ak máte v dome malé deti, uprednostnite kľučky na dvere, ktorý majú zámok zatvárateľný a otvárateľný z oboch strán. Vyhnete sa nepredvídateľným stresovým situáciám a zbytočnému vylamovaniu dverí. Kľučky na dvere si nežiadajú špeciálnu údržbu, postačí mäkká navlhčená utierka a dezinfekčný prostriedok (rozhodne žiadne agresívne chemické prípravky a ani nič podobné).

Spoločnosť MP KOVANIA je popredným výrobcom, predajcom a dodávateľom kľučiek a ich príslušenstva, kovania na dvere, okien a nábytku. Našim zákazníkom, ako jediná slovenská firma, ponúkame v priemere až 50 špecializovaných, pravidelne aktualizovaných, produktových katalógov. V prípade záujmu odporúčame prezrieť si náš e-shop www.mp-kovania.sk alebo nás navštívte osobne v showroome v Bratislave.


Nová Rožňavská 1 83104 Bratislava III
tel.: +421244455585

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888