Rekuperácie pre moderný spôsob vetrania vašej domácnosti

Rekuperácie pre moderný spôsob vetrania vašej domácnosti

Rekuperácie predstavujú spätné získavanie tepla, pomocou ktorého je možné ohriať prívod vonkajšieho vzduchu až s 90 % účinnosťou. Počas chladnejších dní tak nemusíte toľko kúriť, čo sa priaznivo odzrkadlí na faktúrach za energie, a teda aj na vašom rozpočte. Je dokázané, že certifikované rekuperácie dokážu v zimných mesiacoch ušetriť až 40 – 50 % energií. Zaiste uznáte, že takáto úspora poteší nejednu domácnosť.

Výhody rekuperácie

Moderné rekuperácie predstavujú inovatívny spôsob vetrania, s dôrazom na maximálnu sviežosť a čistotu vzduchu. Postarajú sa teda o zdravé systematické vetranie domácnosti, a to pomocou rekuperačnej jednotky (zariadenia). Výhody rekuperácie sú nasledovné – žiadna vlhkosť a škodlivé plesne, len zdravý vzduch. Je nespochybniteľné, že najviac alergénov je v ovzduší a obyčajné vetranie otvorením okien nikdy nezabezpečí optimálnu kvalitu vzduchu. Rekuperácie zlepšujú aj kvalitu spánku, ktorú vo výraznej miere ohrozuje nedostatočné vetranie, a tak vplývajú aj na tzv. hormón spánku – melatonín. Ide o látku produkovanú mozgom a jej vylučovanie je podmienené najmä prirodzeným úbytkom denného svetla. Aj preto sa s príchodom večera viac uvoľňuje vaše telo i myseľ.

Fungovanie rekuperácie

Princíp rekuperácie je nasledovný. Jeden ventilátor v rekuperačnom zariadení odsáva odpadový (vydýchaný a znečistený) vzduch z obytného priestoru. Takýto vzduch je prirodzene ohriaty iným zdrojom tepla (najčastejšie radiátory, podlahové kúrenie a i.). Druhý ventilátor privádza do izby čerstvý vzduch z vonkajšieho prostredia. Je zrejmé, že počas chladných dní má nízku teplotu. Odpadový i čerstvý vzduch prúdia cez výmenník tepla. Práve v ňom tkvie tajomstvo rekuperácie. Ohriaty odpadový vzduch totiž na tomto mieste odovzdá teplo (energiu) čerstvému vonkajšiemu vzduchu. To je princíp rekuperácie. Pozor, nejde iba o ohrev. Počas rekuperácie sa totiž vonkajší vzduch filtruje od nečistôt. Zariadenia rekuperácie štandardne fungujú na trojcestnej filtrácii. Pre-filter zbaví vzduch veľkých častíc, hmyzu, prachu a ostatných znečisťujúcich látok. Carbon filter pohltí benzén, formaldehyd a iné škodlivé plyny. Úlohou hepa filtru je zachytiť aj tých najmenších mikroskopických votrelcov ako peľ či iné alergény. Moderné zariadenia pre rekuperácie od overených výrobcov sa vyznačujú použitím kvalitných komponentov, nízkou hlučnosťou, silným výkonom a dlhodobou plynulou prevádzkou i životnosťou.

Spoločnosť Ricointeriér patrí k špecialistom na rekuperácie. Garantujeme unikátne technologické riešenia, typické prvotriednou kvalitou vyhotovenia a unikátnym dizajnom. Návrhy a realizácie uskutočňujeme po celom Slovensku. Kontaktujte nás pre viac informácií.


Pod Kalváriou 4228 95501 Topoľčany
tel.: +421948480093

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888