Ako sa vyrába mexická tequila a ako sa pije?

Ako sa vyrába mexická tequila a ako sa pije?

S Mexikom sa neodmysliteľne spája symbol, ktorým je tequila. Aj keď si väčšina z nás Mexiko spája s pikantným jedlom, paprikou alebo širokými farebnými sombrérovými klobúkmi, tequila k Mexiku patrí. Aký je pôvod a druhy tequily a ako ju piť, aby ste pocítili hĺbku jej exotickej chuti? Dočítate sa v článku.

Ako sa vyrába tequila

Tequilu začali vyrábať Aztékovia z fermentovanej šťavy agávy a tak je tomu dodnes. Zo srdca modrej agávy, teda z jej kmeňa sa odrežú listy a spracuje sa "stonka" (po odrezaní listov pripomína ananás). Stonka zvyčajne váži 70 – 120 kg. Priemerný vek pestovania agávy od výsadby po rezanie je asi 8 rokov aj keď niektoré sa zbierajú už vo veku 12 rokov.

Plod agávy sa následné musí variť, rozdrviť a pomaly piecť. Z upečených plodov sa vylisuje šťava, ktorá sa nechá samovoľne kvasiť. Proces fermentácie trvá niekoľko dní. Takto vznikne približne 10 % alkoholický nápoj, ktorý sa následne destiluje. Samotný proces destilácie sa pri výrobe tequily príliš nelíši od ostatných druhov alkoholu. Na kvalitu a druh tequily má najväčší vplyv množstvo destilácie ako aj starnutie a skladovanie. Vzhľadom na dĺžku obdobia zrenia je tequila rozdelená do kategórií blanco (biela) alebo plata (strieborná), joven (mladá) alebo oro (zlatá), reposado (odpočinutá), añejo (stará) a extra añejo (obzvlášť stará). Ak chcete nazvať nápoj tequilou, musí obsahovať aspoň 51 % šťavy z odrody agávy, hoci tie najkvalitnejšie sú 100 %. Obsah alkoholu sa pohybuje okolo 35 – 45 %.

Podávanie tequily

Tequila sa podáva v tulipánových, alebo koňakových pohároch. Obvykle sa servíruje podľa obľúbeného rituálu, na ktorý môžeme použiť limetku a soľ (u striebornej tequily) alebo pomaranč a škoricu (u zlatej tequily). Postup je taký, že sa ukazovák zhora ponorí do nápoja a potom do soli, alebo škorice. Následne sa oblíže, vypije sa pohárik a nasleduje záhryz do štvrtiny citrusu. Úlohou soli je odvrátiť chuťové bunky od trpkosti a úlohou citrónu zase neutralizovať slanú chuť. Tento spôsob je pre mnohých naozaj obľúbený. Soľ, citrón, škorica či pomaranč, nie sú ani zďaleka jediné z možností pitia tequily. Mexičania pijú tequilu teplú, bez ľadu a po malých dúškoch. Zapíjajú ju veľkými množstvami vody.

Aby ste z tequily vyťažili to najlepšie, skvelý nápad je spojiť jej jednoznačne trávovo-citrusový charakter s tradičnými mexickými jedlami. Mladé, strieborné tequily sa výborne hodia ku grilovaným a vyprážaným rybám a morským plodom, najmä s koriandrom a bylinkovým chutney. Staršie druhy tequily sú perfektným doplnkom k dezertom s tmavou čokoládou, ako sú suflé alebo brownies. Taktiež sa hodia k mäsovým jedlám, ako sú fajitas alebo ťahané bravčové tacos.

Ak plánujete párty s priateľmi alebo rande so štipkou korenia, tequila bude vašou najlepšou voľbou! Okrem dobrej tequily spoločnosť Red Bear s.r.o. ponúka širokú škálu alko a nealko nápojov. Nahliadnite do nášho e-shop a vyberte si to, čo potrebujete.

Obchodno - výstavný objekt F, Devínska Nová Ves 7469 84107 Bratislava

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888