Rum – klasifikácia jeho druhov

Rum – klasifikácia jeho druhov

Samotný pôvod slova rum je dosť nejasný. Pôvod rumu môžeme hľadať napríklad v holandskom názve veľkokapacitných pohárov, ktoré námorníci nazývali rummers. Keď ideme ďalej na sever, narazíme na staroanglický výraz rumbullion, čo znamená nepokoje, prevrat. Vo všeobecnosti sa pôvod slova rum pripisuje skratke latinského slova saccharum, čo znamená cukor. Pôvod tohto nápoja sa priraďuje viacerým krajinám, a práve preto rumy rozlišujeme podľa štýlov. Pozrite sa s nami na toto delenie.

Rum - klasifikácia podľa štýlu

Základným štýlovým rozlíšením rumu nie je nič iné ako krajina, v ktorej bol tento nápoj objavený. Poznáme španielsky, anglický a francúzsky štýl. Rozdiely v týchto štýloch zahŕňajú farbu, starnutie a silu alkoholu. Rum anglického typu sa vyrába predovšetkým z melasy získanej z cukrovej trstiny a je najťažším z troch opísaných štýlov. Je to spôsobené výrobným procesom. Rumy na Jamajke a Barbadose sa vyrábajú v tradičných medených destilačných strojoch. Takto vyrobený rum je silnejší a má viac esterov. Estery sú zložky, ktoré dodávajú nápoju chuť. Proces fermentácie v týchto nádobách je tiež oveľa dlhší, čo ho robí intenzívnejším. Medzi ostrovy, kde sa vyrába rum v anglickom štýle, patrí Jamajka, Guyana, Barbados, St. Lucia alebo Belize. Medzi obľúbené rumy v tejto kategórii patria Appleton Estate, El Dorado, Plantation a mnohé iné.

Rovnako, ako anglický rum aj španielsky je vyrobený z melasy. Fermentácia je však oveľa kratšia, výsledkom čoho je ľahší nápoj. Španielske rumy sú rozoznateľne jasnejšie, sladšie a maslové, s korenistým nádychom. Rum španielskeho typu nájdete v Dominikánskej republike, Venezuele, Guatemale, Paname, Nikarague, Kube a Portoriku. Medzi obľúbené značky patrí Brugal, Abuelo, Diplomatico a ďalšie. Posledným štýlom sú rumy francúzskeho typu. Nazývané sú tiež ako remeselné rumy alebo poľnohospodárske rumy. Narozdiel od predošlých štýlov, tieto rumy sa nevyrábajú z melasy, ale z čerstvej trstinovej šťavy. Francúzske rumy sú ovocné, intenzívne, komplexné a elegantné. Vyrábajú sa najmä na Martiniku, Guadeloupe, Madeire a Mauríciu. Známou značkou je napríklad Clement.

Prečo by sa rumy nemali kvalifikovať podľa štýlu?

V prvom rade si musíme uvedomiť, že rum je nápoj, ktorý nie je vyrábaný len v Karibiku a v nami opísaných kolóniách. Na trhu máme rumy z mnohých kútov sveta, vrátane napríklad ostrovov Indonézie a Japonska.

Klasifikácia, ktorú sme si uviedli je príliš zjednodušená a zaškatuľkovaná. Zoberme si na príklad rumy anglického štýlu, ktoré pochádzajú z Jamajky, Barbadosu a Guyany. Sú zaškatuľkované ako anglické a pritom sa vyznačujú obrovskými rozdielmi v chuti, farebnosti a zrení. Preto by bolo dobré, keby sa táto zaužívaná klasifikácia pozmenila.

Chcete potešiť seba, rozšíriť svoju zbierku alebo darovať neobyčajný kúsok známemu? Spoločnosť Red Bear s.r.o. má široký výber rumov z celého sveta. U nás nájdete naozaj neobyčajné kúsky. Nahliadnite do nášho e-shopu a objednajte si čokoľvek ešte dnes.

Obchodno - výstavný objekt F, Devínska Nová Ves 7469 84107 Bratislava
tel.: +421800333220

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888