Čerstvo pražená káva a 4 faktory, ktoré skracujú jej životnosť

Čerstvo pražená káva a 4 faktory, ktoré skracujú jej životnosť

Čerstvo pražená káva je súčasťou denného rituálu mnohých z nás. Hoci sa to tak nezdá, káva je veľmi chúlostivou potravinou. Pôsobením vzduchu, tepla, svetla mení svoju chuť i vôňu. Káva zvykne skoro oxidovať a spôsob ako ju ochrániť pred procesom starnutím síce neexistuje, ale vhodným uskladením a priaznivými podmienkami, môžeme jej čerstvosť výrazne predĺžiť.

Vlhkosť

Najväčším strašiakom čerstvo praženej kávy je vlhkosť. Vlhkosťou mení každá čerstvo pražená káva fyzikálne vlastnosti. Následkom je, že nie je schopná pri extrakcii vydať očakávanú chuť a arómu. Kávu by sme mali skladovať na suchom mieste mimo nástrah vlhkosti. Je tam ale viacero ďalších nástrah.

Vysoká teplota či výkyvy teplôt

Teplota je jednou z ďalších faktorov, ktoré ovplyvňujú čerstvo praženú kávu. Nárast teploty spôsobuje rýchlejší molekulárny pohyb, čo spôsobuje stratu vône a pôsobenie kyslíku, teda oxidácie. Následne prichádza o kvalitu olejov, ktoré obsahuje. Čerstvo pražená káva sa neteší ani výkyvom teplôt. Problémom býva kondenzácia vlhkosti, ktorá vzniká prudkými teplotnými prechodmi. Čiže keď vyberieme praženú alebo mletú kávu z chladničky, vyzrážanú vodu káva hneď absorbuje. Chladnička teda nie je vhodným miestom na jej skladovanie.

Svetlo

Slnečné žiarenie spúšťajú v čerstvo praženej káve procesy fotodegradácie. Tie urýchľujú rozklad látok a olejov v kávových zrnách. Preto ak zabudneme nové balenie kávy na slnečnom mieste v aute na niekoľko hodín, bude už zrejme nepoužiteľné. Svetlo je teda tiež jedným z faktorov, na ktoré treba pri skladovaní myslieť.

Pachy

Tak ako je čerstvo pražená káva náchylná na absorpciu vlhkosti, tak je náchylná aj na absorpciu pachov z okolia. Pachy z prostredia môžu ovplyvniť či dokonca zmeniť čuchový a chuťový profil kávy. Treba sa vystríhať zdrojom aromatických látok ako sú čaje, korenie a ďalšie podobné potraviny.

Čerstvo pražená káva a jej uskladňovanie

Bohatý výber kvalitnej čerstvo praženej kávy nájdete na kavicka.sk. Okrem pestrého sortimentu zrnkovej kávy z celého sveta ponúka tiež kávovary rôznych typov, mlynčeky na kávu a ďalšie príslušenstvo. Čerstvo praženú kávu odporúčame skladovať v keramických dózach s tesniacim viečkom. Ideálne ak majú aj piest a jednocestný ventil. Piest nadbytočný vzduch vytlačí, ventil prepustí uvoľnené plyny a viečko chráni pred zmienenými nežiadúcimi faktormi.

Skladovanie

Dóze s čerstvo praženou kávou najviac vyhovuje izbová teplota okolo 20℃ mimo zdroja tepla a pachov. Odporúčame kupovať také množstvo kávy, ktoré ste schopní za čerstva spotrebovať, čo je ideálne do mesiaca od upraženia a do týždňa od otvorenia. Sáčok s novou kávou otvárame bezprostredne pred použitím, neotvárame ju len preto, aby sme ju presypali. Domácim baristom odporúčame nasypať do kávovaru toľko, koľko za deň spotrebujú.

Ak sa vyvarujeme faktorom škodlivých pre kávu, teda vlhkosti, vysokým teplotám a tepelným výkyvom, svetlu a pachom, získame čas na predĺženie čerstvosti praženej kávy. Čerstvo pražená káva za odmenu pokaždé vydá zo seba to najlepšie pre vaše zmysly, či už svojou lahodnou chuťou alebo arómou.


Riazanská 2 83103 Bratislava III
tel.: +421905420256

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888