Zrnková káva a 5 mýtov, s ktorými sa stále potýka

Zrnková káva a 5 mýtov, s ktorými sa stále potýka

Zrnková káva je pre mnohých z nás záchytným bodom dňa, bez ktorého si svoje fungovanie ani nevieme predstaviť. Mletá káva a rituál prípravy horúceho nápoja je moment, kedy sa aspoň na chvíľku môžeme zastaviť a upokojiť uprostred rušného dňa. Rituál prípravy a kávová kultúra sa u nás stále rozvíja a inšpiruje informáciami z celého sveta. Napriek tomu s nami žije ešte niekoľko mýtov, ktoré skúsime vyvrátiť.

Zrnková káva by nemala byť prepražená

Zrnková káva sa praží na rôzne spôsoby. Vychádza z toho, ako dlho a pri koľkých stupňoch sa kávové zrnká pražia. Výsledkom sú zrnká od svetlých až po tmavé, so špecifickými vlastnosťami, pre ktoré je vybraný štýl praženia typický. Platí jednoduché pravidlo, čím je káva svetlejšia, tým je kyslejšia, čím je tmavšia, tým je horkejšia. Nech už máte preferencie akéhokoľvek štýlu čerstvo praženej kávy, vždy je to dobrá voľba.

Kávu skladujte v chladničke či mrazničke

Zrnkovej káve najviac škodí vlhkosť a pachy. Chladnička je zdrojom oboch zlých faktorov. V mrazničke je síce nižšie riziko pachu, ale hneď po vybratí sa káva orosí kvôli prudkému výkyvu teploty, čím dochádza extrakcii, ktorá môže naštartovať jej plesnivenie. Zrnková káva najviac ocení skladovanie na tmavých, uzavretých miestach, napríklad v keramických dózach s uzatvárateľným vekom.

Robusta je nekvalitná káva

Medzi najrozšírenejšie kávové mýty patrí to, že robusta je nekvalitné podradné zrno, ktoré niektorým chutí príliš kyslo, iným zase príliš horko. Zrnková káva robusta má skôr horkú zemitú chuť vďaka vyššiemu obsahu kofeínu a kyseliny chlorogenovej. Má vyšší podiel kofeínu a penivejšie vlastnosti, preto sa viac hodí na espresso. Prímes robusty v káve síce znižuje výslednú cenu, to ale neznamená, že má nižšiu kvalitu ako arabica. Výber kvalitnej robusty i arabici nájdete na kavicka.sk.

Na dobré espresso je treba 7 gramov kávy

Pravdou je, že espresso s menej ako 7 gramami zrnkovej kávy nie je espresso. Tak ako to teda je? Čím je zrnková káva tmavšia, tým menej jej stačí. Espresso z tmavej praženej kávy pripravujeme medzi 7 - 8 grammi, stredne pražené zrnká 8 - 9 gramov a pri svetlo pražených použijeme 9 - 10 gramov kávy. Pri výrobe espressa na domácom kávovare je dobré gramáž navýšiť o 1 - 2 gramy na espresso, kvôli vyššiemu tlaku prístroja.

Ristretto má viac kofeínu ako espresso

Ristretto je chuťovo výraznejšie, pretože sa jedná o čistý extrakt zrnkovej kávy, avšak ide o nápoj s minimom kofeínu. Kofeín sa pri extrakcii začína vyplavovať až po 11 sekundách, čo je čas, kedy prestáva do hrnčeka vytekať ristretto a začína tiecť espresso.

Zrnková káva je najkvalitnejšia zo všetkých, no nesie so sebou ešte mnoho mýtov a predsudkov. Dúfame, že sme aspoň malú časť napravili a podnietili vás k objavovaniu nových odrôd, štýlov praženia a prípravy kávy.


Riazanská 2 83103 Bratislava III
tel.: +421905420256

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888