Sušené chilli v 5 bezmäsitých jednoduchých jedlách

Sušené chilli v 5 bezmäsitých jednoduchých jedlách

Chilli má množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus a zdravie. Sušené chilli je bohaté na minerálne látky, vitamín A a C, komplex vitamínu B, antioxidanty, flavonoidy a karotenoidy. Má protinádorové účinky, pozitívne ovplyvňuje nervovú sústavu, srdce a mnoho ďalšieho. Medzi iným napomáha tráviacemu systému, preto si spomenieme zopár jednoduchých a bezmäsitých receptov, kde by sme sušené chilli mohli použiť.

Nakladaný hermelín so sušeným chilli

Hermelín rozkrojený na polovicu potrieme zmesou roztlačeného cesnaku a chilli Jamaica. Obe polovičky syra k sebe priložíme a doplníme zeleninou podľa vlastných preferencií. Vložíme do misky a prekladáme cibuľu s chilli papričkami. Posypeme čiernym korením, novým korením, sušeným chilli, bobkovým listom a polejeme kvalitným olejom. Necháme minimálne týždeň v chladničke odpočívať.

Horúca čokoláda

Na pare roztopíme tabuľku dobrej čokolády. Postupne prilievame smotanu na varenie, pokým konzistencia nezačne pripomínať nápoj. Miešame, kým suroviny nesplynú v jednotný a lesklý výsledok. Prelejeme do pohára, fajnšmekerom odporúčame priliať Baileys Irish Cream. Sušené chilli posypeme navrch horúceho nápoja a môžeme tiež pridať šľahačku.

Chilli bruschetta

Bruschetta je rýchle a jednoduché jedlo, vďačné aj za zbytky potravín v chladničke. Pečivo (vôbec nemusí byť čerstvé) nakrájame na plátky a nasucho opečieme. Nadrobno nakrájame paradajky, roztlačíme cesnak, pridáme sušené chilli, soľ a čierne korenie. Môžeme pridať jarnú cibuľku či bazalku. Zmes natrieme na opečené pečivo, nastrúhame navrch syr a pridáme chilli Jamaica alebo Cayenne.

Sušené chilli a grilovaný ananás

Ananás sa perfektne hodí k drinku a spolu s sušeným chilli, spolu tvoria naozaj zaujímavú kombináciu. Ananás nakrájaný na kolieska namočíme do kokosového mlieka a následne obalíme v trstinovom cukre. Niekoľko minút ho z každej strany opražíme, kým neskaramelizuje. Po opečení ananás potrite chilli Habanero, alebo posypte sušeným chilli. Veľký výber rôznych druhov chilli nájdete na Peter-Chillis. Môžete podávať k zmrzlinovému poháru či alkoholickému nápoju.

Štipľavý falafel

Namočíme približne 200 g cíceru do studenej vody, najlepšie deň pred varením. Vymeníme vodu, necháme pár minút vrieť, znížime teplotu a necháme variť cca hodinu. Cícer scedíme a necháme vychladnúť. Do mixéra vložíme sušené chilli, cesnak, cibuľu, kariander, rascu, soľ, čierne korenie a uvarený cícer. Výsledkom by mala byť hustá hmota, z ktorej ušúľame menšie guličky, ktoré vysmažíme do zlatohneda. Podávame s obľúbenou zeleninou.

Sušené chilli pozitívne pôsobí na tráviaci systém a urýchľuje metabolizmus. Chilli je dobrým spoločníkom pri chudnutí, pretože podporuje vylučovanie tráviacich štiav v žalúdku, čím napomáha tráveniu aj ťažkých a mastných jedál. Stimuluje látkovú výmenu a znižuje cukor a cholesterol. Zdravotných benefitov poskytuje omnoho viac, preto by sme ho mali častejšie zaradiť do nášho jedálnička.


Kapitána Nálepku 221 /20 97243 Zemianske Kostoľany
tel.: +421918546613

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888