História chilli - ako sa objavilo na našich stoloch?

História chilli - ako sa objavilo na našich stoloch?

Chilli je súčasťou nášho jedálnička už niekoľko tisícročí. Za krátky čas sa dostalo z Južnej Ameriky do zvyšku sveta a rýchlo sa stalo obľúbenou súčasťou národných jedál najmä ázijských krajín. Chilli sa však nepoužívalo v kuchyni od jeho objavenia, jeho cesta bola trochu kostrbatejšia. Dodnes je však veľmi populárnou prísadou jedál v rôznych stupňoch štipľavosti, veľkosti či farby.

História chilli papričiek

Archeologické a etnologické dôkazy hovoria o tom, že prvé chilli dopĺňalo náš jedálniček už pred viac ako 6 500 rokmi. Kríková samoopelivá rastlina zaberala najmä územie Južnej a Severnej Ameriky. Náhodný príchod Krištofa Kolumba do Ameriky sa postaral o jeho objavenie a následnú distribúciu do Španielska a neskôr Portugalska. V Južnej Európe sa chilli stalo veľmi rýchlo obľúbeným.

Chilli ako platidlo

Chilli sa spočiatku používalo najmä ako platidlo, podobne ako muškátový orech či vanilka a mnohé ďalšie. Podnebné podmienky v Európe však sťažovali pestovanie chilli. Až kulinárske experimenty španielskych a portugalských mníchov so štipľavými papričkami urýchlili cestu do kuchýň miestnych obyvateľov.

Štipľavé papričky do celého sveta

V období jednoduchých plachetníc sa chilli dostalo do sveta pomerne rýchlo v priebehu desiatok rokov. Mexiko, rodisko chilli a kolónia Španielska, bolo hlavným dodávateľom štiplavej rastliny do Indonézie, Kórei, Číny a Japonska. Z Portugalska sa chilli šírilo najmä smerom na Balkán, blízky východ, Turecko a Indiu. V mnohých ázijských krajinách sa sušené chilli stalo súčasťou národného jedla.

Liečebné a iné procedúry

Chilli a jeho liečivé účinky si skoro všimli aj vtedajší lekári. Stalo sa súčasťou nielen liečebných procedúr, ale aj mytologických obradov a to najmä na juhu Indie. Tamojší ľudia verili, že chilli dodáva nadprirodzené vlastnosti. Spolu s citrónom ho vešali nad prah domu ako ochranu proti démonom.

Najobľúbenejšia zelenina

V Indii dodnes chilli papričky predstavujú najlacnejšiu a najdostupnejšiu zeleninu naprieč všetkými spoločenskými vrstvami. Chilli je súčasťou takmer každého indického jedla, jedáva sa aj s tamojším chlebom alebo ryžou.

Chilli a jeho moderné formy

Chilli si našlo miesto aj ako exotická okrasná kvetina v domácnostiach. Postupom času sa trpezlivým a úmyselným krížením podarilo vypestovať viacero nových druhov. Dnes už sú na trhu papričky rôznych stupňov štiplavosti, farby, veľkosti a chute. Pestrý výber štiplavých papričiek v rôznych formách ponúka Peter-Chillis.

Moderná história chilli sa nesie v znamení zvyšovania štipľavosti a dosahovaní svetových rekordov. Podľa Guinessovej knihy rekordov najštipľavejším chilli je Trinidad Moruga Scorpion. Ale sú aj odrody s nižším skóre štipľavosti ako napríklad obľúbené Habanero, Cayenne či Jamaica. Sme zvedaví, kam ďalej sa jeho štipľavosť ešte môže stupňovať.


Kapitána Nálepku 221 /20 97243 Zemianske Kostoľany
tel.: +421918546613

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888