Čo všetko by ste mali vedieť o nápoji prosecco

Čo všetko by ste mali vedieť o nápoji prosecco

Pravdepodobne sa už každý z vás stretol s pojmom prosecco. Prosecco je šumivé víno, ktoré sa vyznačuje jemnou chuťou s bublinkami. Prosecco je obľúbeným nápojom najmä v letnej sezóne či na oslavách narodenín, výročia, či inej udalosti. Viete však, odkiaľ prosecco pochádza či k akým jedlám a udalostiam sa hodí najlepšie? Ak vás zaujíma všetko dôležité o proseccu, neváhajte a čítajte ďalej.

Čo to vlastne je prosecco?

Prosecco je šumivé víno pochádzajúce zo severného Talianska, konkrétne z regiónu Veneto a okolia mestečka Treviso. Podobne ako šampanské je prosecco jedinečne definované konkrétnymi vlastnosťami a bohatou históriou. Prosecco totiž vyrábali už starovekí Rimania, keď danú oblasť osídlili a vysadili prvé vinice. Prosecco podľa starej dokumentácie Rimania nazývali „Puccino“. Keďže prosecco sa rýchlo stalo veľmi populárnym alkoholickým nápojom, postupne sa jeho výroba rozšírila do celej oblasti.

Prosecco sa vyrába predovšetkým z odrody hrozna zvanej Glera. Pre vysoký dopyt sa k tejto odrode postupne pridali i Pinot Bianco a Verduzzo. Na rozdiel od vína či šampanského sa hrozno na výrobu prosecca pestuje v teplejšom prostredí. Samotné prosecco zreje v nádržiach s nižším tlakom, jeho bublinky sú penivejšie a šumia v pohári kratšie, ako je tomu napríklad pri šampanskom. Pre prosecco je charakteristická ovocná a lahodná chuť. Prosecco sa výborne hodí na letné osvieženie počas horúcich dní a tiež ako odpoludňajší aperitív pri slávnostných príležitostiach.

Prosecco a párovanie s jedlom

Pitie prosecca sa dá považovať za ikonický a populárny prejav talianskeho životného štýlu. Vďaka rôznym druhom prosecca a hladinám cukornatosti je prosecco vhodné na párovanie s rôznym druhom talianskych jedál. Vďaka ovocnej chuti je prosecco ideálne na párovanie s obľúbeným talianskym predjedlom a to prosciuttom s melónom. K proseccu sa ideálne hodia aj údeniny či syry. Prosecco však môžete párovať aj s dezertmi a to najmä s tými studenými. Vyskúšajte kombináciu prosecca a jahodového sorbetu či zmrzliny.

Pizzéria Zazza vám ponúka široký sortiment kvalitného talianskeho predjedla, tzv. antipasti, rôzne druhy pizze či cestovín, ktoré pripravujeme z kvalitných a vždy čerstvých surovín podľa tradičných talianskych receptov. K našim pokrmom vám ponúkame tiež široký výber talianskych vín a prosecca, ako i množstvo dezertov. Naša pizzéria sa nachádza priamo v srdci mesta Košice. Ak chcete zažiť kúsok Talianska, neváhajte a navštívte nás ešte dnes.

Mlynská /27 04001 Košice I
tel.: +421919042040

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888