Ako si vyrobiť kvalitné domáce pivo?

Ako si vyrobiť kvalitné domáce pivo?

Pivo je jedným z najobľúbenejších nápojov. Uvariť si vlastné domáce pivo v pohodlí domova sa vďaka popularite tohto nápoja stáva taktiež čoraz vyhľadávanejším trendom. Aj vy ste nadšený milovník piva a pohrávate sa s myšlienkou uvariť si vlastné domáce pivo V tomto článku sa dozviete, čo všetko potrebujete na to, aby ste si domáce pivo uvarili a načo si dať pri varení pozor.

Základ pre domáce pivo sú kvalitné ingrediencie – slad a chmeľ

Recept na základné domáce pivo zahŕňa iba štyri ingrediencie – voda, slad, chmeľ a kvasinky. V pohodlí domova si viete uvariť aj špeciálne pivo, avšak to vyžaduje ďalšie špeciálne ingrediencie. Výsledná chuť domáceho piva je priamo závislá od kvality chmeľu, sladu ale taktiež vody. Je preto dôležité klásť dôraz na kvalitný výber surovín. Ak chce uvariť tmavé írske či anglické domáce pivo, použitá voda by mala byť čo najviac mineralizovaná. Pri svetlých pivách je zase vhodné použiť skôr menej mineralizovanú vodu.
Aby bol výsledok podľa vašich očakávaní, dbajte na výber kvalitného sladu, teda naklíčené sušené obilie. Práve slad je jednou z najdôležitejších ingrediencií pri výrobe domáceho piva. Najčastejšie sa využíva raž, jačmeň, ovos a pšenica. Niektoré pivovary pri príprave piva využijú aj ryžu alebo kukuricu. Ich použitie je však často na úkor kvality a chute piva. Slad nám určuje, či bude domáce pivo svetlé, tmavé alebo pšeničné.
Nemenej dôležitou ingredienciou pri varení domáceho piva je chmeľ. Bez neho pivo nie je ani pivom. Chmeľ (https://www.uvartesipivo.sk/CHMEL-c24_129_2.htm) určuje vôňu a horkosť domáceho piva. O premene obyčajného nápoja na alkoholický zlatistý mok sa postarajú kvasinky. Práve tie zabezpečujú premenu cukrov na oxid uhličitý a alkohol. Od typu kvasiniek tiež priamo závisí chuť a vlastnosti domáceho piva.

Domáce mikropivovary a varenie piva

V súčasnosti existujú mnohé domáce mikropivovary, vďaka ktorým si lahodný zlatistý mok jednoducho vyrobíte. Na výber máte domáce mikropivovary, ktoré obsahujú všetky potrebné nádoby, nástroje i suroviny. Výhodou domáceho mikropivovaru je napríklad rýchlejšia a jednoduchšia príprava. Namiesto prípravu sladu a chmeľu získate k domácemu pivovaru predpripravený koncentrát, ktorý vám značne uľahčí celé varenie domáceho piva.
Celková dĺžka procesu prípravy domáceho piva vám zaberie približne 2-3 týždne. Najprv zmiešajte vodu, koncentrát, kvasinky a pivný cukor vo fermentačnej nádobe. Túto nádobu následne uzavrite kvasnou zátkou a uložte do tmavej miestnosti s teplotou 20 až 24 stupňov. Približne po týždni a pol kvasenia pivo nafľaškujte a pridajte 3g kvasného cukru. Následne necháte domáce pivo kvasiť ďalší týždeň alebo dva. Potom vám už len zostáva vychutnať si váš vlastný zlatistý mok.

Na stránke Uvartesipivo nájdete široký sortiment domácich mikropivovarov, príslušenstva a skrátka všetkého, čo treba, aby ste si uvarili vynikajúce domáce pivo podľa vašich predstáv. Neváhajte nás navštíviť ešte dnes.

T. G. Masaryka 96001 Zvolen
tel.: +421915655315

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888