Prečo je sporenie výborný nápad

Prečo je sporenie výborný nápad

Sporenie znamená finančnú rezervu v prípade neočakávaných výdavkov a zároveň aj finančnú istotu. Obmedzenie či pokles príjmu totiž často vedú k vážnejším finančným ťažkostiam, ktoré môžu spôsobiť až existenčné problémy. Myslíte dopredu a stavte na výhodné sporenie, ktoré sa vyplatí. Sporenie je dobrý príklad toho, že aj menšia pravidelne ukladaná suma môže v priebehu rokov vytvoriť slušný balík peňazí.

Čo robiť, aby bolo sporenie čo najefektívnejšie

K najčastejším dôvodom na sporenie patrí dôchodok, hypotéka a väčšie plánované výdavky (nová obývačka, kúpa domu) či neočakávané výdavky (pokazené auto, vytopený byt). Rodičia majú ešte o jeden dôvod viac – sporenie pre deti. Väčšina ho rieši okamžite po narodení dieťaťa, aby mu niekoľko rokov vytvárali finančnú rezervu. Či už na štúdium, svadbu, kúpu vlastnej nehnuteľnosti a pod. Sporenie je vo svojej podstate jednoduché a aby bolo čo najefektívnejšie, vyskúšajte zopár trikov. Ak je to možné, skúste dať na sporenie minimálne 10 % mesačného príjmu. Dbajte, aby sporenie vo svojej výške tvorilo minimálne štvor- až šesťnásobok vášho mesačného príjmu (v prípade jeho náhleho výpadku). Na sporenie si odkladajte/zasielajte peniaze čo najskôr po výplate. Nielenže si takýmto spôsobom budete sporiť pravidelne, ale zároveň si lepšie naplánujete rozpočet na celý mesiac. Sporenie má vaše peniaze zhodnotiť, a preto si všímajte výšku úroku, ktorá právom patrí medzi najdôležitejšie faktory sporenia. Neporovnávajte len percentuálnu sadzbu, ale aj časové obdobie, za ktoré bude úrok pripísaný. Na škodu nie je ani porovnať výpovednú lehotu pri konkrétnych sporiacich produktoch a poplatky.

Aké je výhodné sporenie

Podľa štatistík sa sporenie týka približne dvoch tretín Slovákov. To znamená, že väčšina Slovenska je schopná ušetriť z príjmu aspoň nejakú časť a vložiť ju na sporiaci účet, stavebné sporenie, termínovaný vklad, do podielových fondov či doma na bezpečné miesto. Posledná možnosť sa veľmi neodporúča, keďže takéto sporenie neponúka zhodnotenie peňazí – laicky povedané: koľko dáš, toľko máš, t. j. žiadny zisk. V prípade väčších príjmov je na mieste viacdruhové sporenie, čiže skombinovať niekoľko sporiacich možností naraz. Aké je teda výhodné sporenie? Ide o otázku, ktorá zamestnáva finančných poradcov, pracovníkov bánk i ostatných finančných inštitúcií. Jednoznačná odpoveď pravdepodobne nie je. Každé sporenie má výhody aj nevýhody, a preto je odporúčané poradiť sa s finančným poradcom, ktorý rozumne zváži vaše príjmy, finančné možnosti i potreby a navrhne najlepšie riešenie. Druhou možnosťou sú návštevy jednotlivých finančných inštitúcií, často zdĺhavé rozhovory a dodatočné hľadanie informácií online. Avšak pre časovú úsporu i informačný prehľad je jednoznačne lepší finančný agent.

Finančný poradca a sprostredkovateľ Ing. Peter Macinský verí, že financie sa dajú robiť poctivo. Pomôžem vám pri riešení úverov, pôžičiek, sporenia, investovania, dôchodku či poistenia. Poskytujem aj analýzu zmlúv. Kontaktujte ma pre viac informácií.

Potočná 1 04001 Košice I
tel.: +421915922215

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888